Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Goede Vrijdag is ondanks alles de moed behouden

16 april 2020 | Bill Banning | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

Kunnen we nog wel van Goede Vrijdag spreken tijdens de wereldwijde coronacrisis? Sowieso een lastige vraag, want ja, hoezo kan de dag waarop iemand gemarteld en vermoord GOED genoemd worden?

De laatste vraag hield me als kleine jongen al bezig, toen een pastoor in klas 6 van mijn lagere schooltijd het paasverhaal vertelde in de klas. Dat deed hij heel mooi, alleen toen hij het lijdensverhaal van Jezus beëindigde met de conclusie ‘Dat is het verhaal van Goede Vrijdag’, werd ik zo boos dat ik die pastoor bijna wilde gaan ‘schuppen’ op zijn plat Achterhoeks gezegd.

Gelukkig bood de bovengenoemde pastoor me indertijd al een perspectief. Vriendelijk ving hij mijn boze reactie op en legde het uit. ‘Je hebt gelijk, het is inderdaad geen Goede Vrijdag, maar een Rot-vrijdag. Maar op die dag bleef Jezus vriendelijk en vergevingsgezind, waardoor hij een goed voorbeeld voor ons is en daarom zeggen we Goede Vrijdag’. Met die uitleg kon ik goed leven, waarschijnlijk heeft hij hiermee bij mij de kiem gelegd van mijn latere verlangen om theologie te gaan studeren. Maar dit terzijde.

In het verlengde van de uitleg van die pastoor kunnen we met recht en reden spreken over Goede Vrijdag en over de Goede Week. Want terwijl het coronavirus enerzijds de wereld plat lijkt te leggen, angst inboezemt en dood en verderf lijkt te zaaien, zien we anderzijds dat in deze crisistijd enorm veel mensen als het ware boven zichzelf uitgetild worden en mooie dingen doen. Allereerst mogen we hierbij denken aan allen die de ernstig zieke corona-patiënten bijstaan in de ziekenhuizen. Met gevaar voor eigen leven zetten verpleegkundigen en artsen, ondersteund door vele anderen, zich met overgave in om het lot te keren en lijden te verlichten. Waar de zorg voorheen soms door protocollen beheerst leek te worden, komt nu de oorspronkelijke roeping weer helemaal los. Diep respect voor deze gezondheidswerkers: zij maken GOEDE WEKEN bij uitstek.

Vervolgens mogen we denken aan alle wetenschappers in de medische sector die – wereldwijd - dag en nacht zoeken naar testen, vaccins en geneesmiddelen. Laten we duimen en eventueel bidden dat er een GOEDE DAGEN komen van inspiratie en inzicht tot genezing en geluk van zeer velen.

Ten slotte mogen we denken aan alle mensen zoals u en ondergetekende, die van deze crisis proberen te maken wat er van te maken valt. Door wat extra oog voor onze naasten te hebben, door mooie acties te bedenken om jarige opa of oma toch een mooie dag te bezorgen. Door lief en leed met elkaar te delen, door niet te hamsteren, door minderbedeelden te helpen, door met pijn en moeite het opgebouwde bedrijf in stand te houden, door te veel om op te noemen. In ons werkgebied, het onderwijs, zien we in een paar weken veel mooie nieuwe initiatieven: digitaal kan er meer dan ooit gedacht. Dat zijn wat mij betreft allemaal GOEDE WEKEN.  

Deze week heet traditioneel de Goede Week met daarin de Goede Vrijdag. De kerken staan leeg, maar het is meer dan ooit Goede Week en Goede Vrijdag.  Hierbij geldt dat we slechts terugkijkend kunnen spreken van Goede Vrijdag: alleen vanuit het perspectief van Pasen kan dat.  Pasen is dus ook: elkaar vasthouden, door dik en dun, in goede en kwade dagen, je inzetten, volhouden en de moed bewaren, zoals Jezus indertijd ook deed. In die zin wens ik u allen een Zalig Pasen toe (de paastijd loopt tot en met Pinksteren, dus we hebben nog even).

Bill Banning – docent d’Oultremontcollege en identiteitsbegeleider van de katholieke basisscholen gem. Heusden.

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.