Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

KNAW-prijs voor Van Maerlanders Eindhoven

5 juni 2020 | Monique Emmen | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

KNAW-prijs voor Van Maerlanders

Aimee en Sophie ontwerpen muziekapparaat voor doven

“Ik heb hier nog het mailtje waarin we schrijven dat we het te druk hebben met onze schoolonderzoeken en toch maar liever niet meedoen.” Sophie Aulbers kan het nog niet geloven. Zij en haar klasgenoot Aimee Mulderije hebben eremetaal gewonnen bij de nationale KNAW-Onderwijsprijs. Volgende week dinsdag horen de twee gymnasiasten van het Van Maerlantlyceum of dat brons, zilver of goud betekent voor hun profielwerkstuk ‘Horen zonder oren’. En dat is een prestatie om beretrots op te zijn.

Deze week ontvingen Aimee en Sophie hun felicitatiebrief, met een compliment van de jury voor hun uitmuntende kwaliteit en vindingrijkheid. De twee bedachten een apparaatje waarmee doven en slechthorenden de sensatie van muziek maken kunnen ervaren. ‘De Zintast’ noemen ze het. De gebruiker sluit het aan op een versterker en legt het onder zijn voet. Het resultaat? Je voelt de muziek.

Aimee en Sophie zijn zelf gek op muziek. Aimee speelt drums, Sophie zingt en schrijft songteksten. Op het Van Maerlant volgden ze de muziekklas. Sophie: “We wilden voor ons profielwerkstuk sowieso iets bedenken waar de maatschappij wat mee opschiet. Het werd muziek voor dove mensen. Een uitdagende paradox natuurlijk. We vroegen ons af of het mogelijk is om het speelplezier dat wij bij een optreden hebben ook voor dove mensen te creëren.”

En dus verdiepten ze zich in de manier waarop het oor werkt, de relatie tussen muziek en emotie, en bekeken ze muziek door een wiskundige bril met de Fourierreeks. Allemaal info die ze gebruikten voor het ontwerp van hun apparaatje. Aimee: “Het moest iets kleins en betaalbaars worden. Sommige festivals hebben al een trilvloer waarop dove mensen de muziek voelen, maar dat is passief en bovendien niet geschikt voor thuisgebruik.” Uiteindelijk werd de oplossing gevonden in een bass shaker, een oude speaker, wat hout, plexiglas en heel veel aluminiumfolie. Kosten: nog geen tientje. En de eerste reacties zijn bemoedigend. Sophie: “Muzikanten die de Zintast met een stiltekoptelefoon op gebruikten waren positief verbaasd.”

De twee fantaseren al over een verbeterde versie, liefst eentje die behalve trillingen ook lichteffecten veroorzaakt. Mogelijk maken Aimee en Sophie die opnieuw samen; volgend jaar starten ze allebei met de studie industrieel ontwerpen. Dat ze voor het eerste prototype nu een prijs krijgen is ‘geweldig’. “Maar daar hebben we niet naartoe gewerkt; we wilden gewoon iets moois ontwerpen. Dat we ons idee nog net op tijd hebben kunnen inzenden voor de wedstrijd was meer geluk dan wijsheid.”

Dat de Koninklijke Academie voor Wetenschappen daarop is aangeslagen is niet zo gek. Die schrijft: “Met de jaarlijkse prijs wil de KNAW wetenschappelijk denken in het onderwijs bevorderen.” Op het Van Maerlant lukt dat al heel behoorlijk. Twee jaar geleden viel de school ook al in de prijzen.

 

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.