Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Pasen 2021 in teken van Corona-crisis

1 april 2021 | Bill Banning en Yanniek Beens | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

Goede Week 2021

Paasverhaal in teken van Coronacrisis

Een filmpje en reacties van leerlingen

Pasen staat dit jaar in het teken van de wereldwijde coronacrisis. Het Paasverhaal vertoont grote overeenkomsten met dit coronatijdperk. Bij allebei spelen verdriet, teleurstellingen, frustratie, woede en zelfs de dood een ingrijpende rol. Maar gelukkig spelen ook elkaar steunen, elkaar helpen, troosten, bemoedigen en opofferingsgezindheid een grote rol. Zoals Jezus zich inzette voor de medemens, zo zetten ook nu verzorgenden, verpleegkundigen en dokters zich met gevaar voor eigen leven in voor de (dood)zieke medemens. 

Laten we hopen dat er spoedig een einde komt aan deze crisis en dat Pasen in de vorm van Nieuw Leven (in alle vormen) ons weer ten deel zal vallen. 

Binnen bovenstaand kader heb ik het Paasverhaal opnieuw verteld met linken naar de coronacrisis die ons land en de hele wereld al meer dan een jaar teistert.

Pasen Goede Vrijdag en Corona 2021 Bill Banning - YouTube

Leerling Yanniek Beens (vwo-4) maakte geheel onverwacht een heel eigen jeugdversie

Reacties van leerlingen

Zo’n vierhonderd leerlingen hebben hun mening over dit filmpje gegeven (en er ook een samenvatting van gemaakt). Hieronder treft u een aantal meningen van leerlingen aan. Wanneer de naam vermeld staat (of de initialen) dan is dat met expliciete toestemming van betreffende leerlingen.

Mijn oprechte waardering voor de reacties van de leerlingen (boven alle verwachting, eerlijk gezegd).

Bill Banning

 • Gelovig ben ik niet, maar van dit verhaal blijft mijn mond openvallen iedere keer weer dat ik het lees of zie.
 • Ik vind het heel erg dapper dat Jezus ondanks zijn slechte voorgevoel toch nog naar buiten durfde en zich vertoonde op plekken waar hij kon worden gezien. Verder vind ik het erg bijzonder dat ondanks hij vreselijk werd mishandeld hij toch heel beleefd vroeg waarom hem dit werd aangedaan, dit vraagt heel veel wilskracht en ook vertrouwen in God. Ook is het mooi om te zien dat de rijke man zijn eigen en het graf van zijn vrouw, wat erg veel geld kostte, weggaf aan Jezus. Het einde van het verhaal waarin Petrus word gekruisigd op zijn kop omdat hij zichzelf niet waardig vond om hetzelfde als Jezus te overlijden, vind ik erg dapper (IvT).
 • Ik vind het zelf wel erg dat ze Jezus onterecht hebben veroordeeld. Hij had niks verkeerd gedaan. De mensen hadden liever dat Barabbas, een moordenaar, vrijgelaten werd dan dat Jezus een vrij leven mocht leiden. Ik vind wel dat het slecht was hoe zij daarover dachten.  Maar aan de andere kant vind ik het ook wel een heel mooi gebaar van Jezus. Hij is voor onze zonde gestorven, waardoor we nu ook vergeven zijn. Ondanks hij wel wist wat er ging gebeuren, liet hij zich alsnog kruisigen uit liefde voor de mens. Het is iets moois wat hij voor ons heeft gedaan en waar wij nu nog aan kunnen denken (NH).
 • De vergelijking van het paasverhaal met de coronacrisis maakt het aantrekkelijker en actueler, dus dat is mooi. Zo kun je de bange Jezus die in angst neerknielt om te bidden om kracht vergelijken met de angst van mensen als een bekende besmet raakt. Dan ben je ook bang. Of de vergelijking van de zorgmedewerkers met Jezus: ondanks alles gaan ze beiden toch door. Het vergelijken met de dappere zorgmedewerkers en Jezus geeft deze mensen (verzorgers) in deze tijd extra waardering, die ze waarschijnlijk hard nodig hebben. Verder vind ik het Paasverhaal iets wat je niet letterlijk moet geloven, maar iets waar je de diepere betekenis achter moet zoeken, dan heb je pas het verhaal echt begrepen (Bas van den Hoven).
 • Ik vind het een heel mooi verhaal, en ook wel een verdrietig verhaal. Het filmpje van meneer Bill Banning heeft een heel mooi en duidelijk filmpje gemaakt, waardoor ik nu een beter beeld heb over de bijzondere dagen van Pasen (Jesse Zijlstra).
 • Ik vind dat het verhaal erg fascinerend en leerzaam is en ik vind ook dat er erg mooie vergelijkingen worden gemaakt met het heden waar we nu in deze rot tijden leven ik vind het heel speciaal dat je verhalen van jezus met nu kan vergelijken ik denk dat het geen toeval is maar er een verklaarbaar verband is het is een erg mooi verhaal maar wel de realiteit ik vind dat mensen ook te luchtig over corona denken en bijvoorbeeld niet de kleine moeite nemen om in de winkel een mondkapje op te zetten en ze worden boos als je ze erop aanspreekt de realiteit is dat corona nu onder ons is en de meeste mensen bang zijn net zoals jezus bang was ik vind dat we samen op elkaar moeten letten dan zijn we sneller van corona en onze angst af (D.v.D).
 • Ik zelf geloof niet in iets en ik heb ook niks met al die verhalen over profeten en zo, maar het paasverhaal is wel een verhaal waar ik graag naar luister omdat ik het interessant vind. Ik vind het een mooi verhaal en uw heeft het ook mooi vertelt dat maakt het nog leuker om naar de luisteren. Ik heb het verhaal meerdere keren gehoord maar ik vind het elke keer even interessant om naar te luisteren. ik had niet gedacht dat je het paasverhaal zo kon vergelijken met corona en dat vind ik super mooi.
 • Ik vind het verhaal erg mooi, omdat het laat zien hoe Jezus echt was en dat hij altijd rustig was, zelfs toen hij stervende was. ook vind ik het mooi dat wij dit verhaal nog ieder jaar vieren. Ook al is dat niet meer over het verhaal, maar over de paashaas. De paashaas verstopt dan chocolade eieren die de kinderen dan verzamelen. Vroeger vierde men Pasen om de lente te vieren, maar dit is nu allemaal veranderd. Het is net als kerst erg commercieel geworden waarbij het steeds meer om de producten gaan zoals paaseieren, maar ook de paasbrunch. Dat is erg jammer (Joël).
 • Het is een mooi verhaal en het straalt liefde en vergefenis uit. Jezus vergeeft iedereen om zijn daden en houdt van iedereen. Hier kunnen wij allemaal van leren en hetzelfde gaan doen. In ruil hiervan krijg je goede dingen terug van de heer God. Jezus heeft zo bijvoorbeeld een nieuw leven van God gekregen in de hemel. Jezus blijft ook altijd houden van iedereen, zelfs van zijn verraders of vijanden. Dit geeft een liefdelijke straling en hiervan krijg ik in ieder geval een paasgevoel. Ik vind het een van de mooiste christelijke verhalen. In het verhaal heeft dood niet het laatste woord. Amen (Isa Cales)
 • Ik vind dit verhaal een goed verhaal, want er is nog steeds controverse over de huidige situatie in de wereld, de corona crisis. Hierdoor worden mensen symbolisch aan het kruis geplaatst zoals Jezus, omdat bijvoorbeeld het einde van het restaurants in zicht is, omdat het bedrijf niet meer mag openen vanwege de verspreiding van het coronavirus. Daarom vind ik dit verhaal eigenlijk leuker dan het originele verhaal dat iedereen kent en leest, maar nu voelen we de connectie met het verhaal, want nu zitten we ook in crisis, Jezus zat destijds ook in crisis, fysieke crisis. Met zichzelf (Levy Jacobs).
 • Ik vind het een erg mooi verhaal en het is best bijzonder dat er zoveel gelijkenissen zijn tussen deze tijd en de tijd waarin Jezus leefde. Ook zijn er veel gelijkenissen tussen Jezus en bijzondere mensen in deze tijd, zoals artsen en dokters. Ook Jezus zat in een lastige tijd en zette door, dus ik denk dat we nu ook even moeten doorzetten in tijden van corona. Er zijn veel gevaren, maar we komen er samen wel uit (Julian Leeneman).
 • Ik vind het een prachtig verhaal, ik kijk ook erg graag naar de Passion elk jaar. Het bijzondere aan dit verhaal vind ik dat het én een erg verdrietige kant heeft én een mooie kant die mensen een toekomstbeeld geeft. Zelf heb ik er nog niet zo erg bij stilgestaan dat dit verhaal erg overeenkomt met de hedendaagse corona-crisis. Men voelt zich net zo gevangen en uitzichtloos als Jezus en zijn volgelingen in die tijd. Zo ook ik, op het moment dat ik dit schrijf zit ik in thuis-quarantaine, je bent uitgeput en weet niet wanneer alles weer een beetje ‘normaal’ wordt. Maar we houden de moed erin! We genieten van wat we wél kunnen en geven niet op. Ik heb het paasverhaal altijd mooi gevonden om dat het veel liefde meedraagt onder de mensen en het laat zien dat wraak en hebzucht een slecht teken is. En dat je moet accepteren als iemand een betere en meer invloed heeft en dan moet je niet jaloers worden. Ik vind het ook mooi hoe in het filmpje de link wordt gelegd met corona en het verhaal. Want corona is heet actueel en dat maakt het mooi omdat je dan het paasverhaal ook soort actueel maakt (Floris van Delft)
 • Dit filmpje is het perfecte vertaling van het paasverhaal in coronatijd. Het is het echte verhaal met een corona randje. Het is goed verteld en het is fijn dat het door iemand verteld wordt die je kent. Dit zorgt goed voor een band met het filmpje en de persoon. Hierdoor begrijp je de video beter omdat het door een persoon is die je aandacht erbij houdt. Dit filmpje zou goed ook op basisscholen kunnen worden gebruikt omdat het makkelijker te begrijpen is dan het echte verhaal en dus ook makkelijker is voor bijvoorbeeld groep 6 tot 7. Het is een goede filmpje en verdient een like! (JH)
 • Wat een ontzettend mooi, maar ook treurig en verdrietig verhaal. Ik vind het sowieso prachtig hoe u het zo vertelt, meneer Banning, echt enorm mooi. Wanneer Jezus zegt dat Petrus voor de haan kraait drie keer zou zeggen dat hij Jezus niet kent en het vervolgens ook deed, raakte me. Het feit dat hij Jezus nooit in de steek zou laten maar toch bang is voor wat er gaat gebeuren, vind ik erg sneu. Het lijkt me verschrikkelijk om te weten wat je te wachten staat, of te voelen dat er iets aan zit te komen. Daarom vind ik het Laatste Avondmaal erg mooi en bijzonder. Ik vind het prachtig hoe Jezus toch nog één laatste avond met al zijn vrienden samen mocht zijn. Ik heb eigenlijk nooit echt geweten wat de betekenis was van het paasverhaal, Pasen en Goede Vrijdag zelf en Stille zaterdag. Het heeft eigenlijk zo’n ontzettend mooie betekenis, dat Jezus is verrezen en bij God is en de laatste wens van Petrus, maar ook Stille Zaterdag, met als betekenis het stille samenzijn na een tragische sterfte. Echt een prachtig verhaal (FK).
 • Het paasverhaal is een oneerlijk verhaal en het lijkt een beetje op het Corona verhaal. Zoals u al heel de tijd zegt is het erg oneerlijk dat Jezus werd opgehangen aan het kruis. Jezus had niks verkeerd gedaan. Ik vind dit niet kunnen. Van Petrus snap ik dat hij doet alsof hij Jezus niet kent, omdat hij zelf niet ook dood wilt, dit word letterlijk tegen hem gezegd. Hij ontkent alles en zegt dat hij nog nooit van deze man heeft gehoord. Ik vind het niet eerlijk dat hij dit zegt, want het is verraad, maar aan de andere kant snap ik het wel, want ik zou ook niet dood willen gaan zonder een reden, dat is onzin. Wat Judas doet is ongelofelijk. Hij mag zich het aller meest schamen. Hij verraad Jezus met een kus voor geld. Hij vind geld belangrijker dan vriendschap. Dit is ongelofelijk. Jezus blijft heel kalm, terwijl hij in elkaar word geslagen en heel erg word mishandeld. Heel kalm vraagt hij of hij deze mensen ooit was verkeerds heeft gedaan. Hij heeft ze nooit iets aangedaan. Anders was het terecht dat ze hem zouden slaan. Maar dit was totaal niet terecht. Ik vind sowieso dat je niet zomaar mensen kan gaan slaan, omdat ze iets fout hebben gedaan. Je mag ze best oppakken als ze een bank hebben beroofd, maar dit betekend niet dat je ze gelijk in elkaar mag slaan. Iedereen verdient een 2e kans, ook dieven. Als ze nog een keer de bank gaan beroven, dan kunnen ze die 3e kans op hun buik schrijven, maar dan hoef je ze nog steeds iet in elkaar te slaan (MD).

Met heel veel dank aan de leerlingen van het d’Oultremontcollege OMO Drunen.

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.