Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Verschillend perspectief op klimaatverandering

14 juli 2022 | Bill Banning | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

Bij het vak levensbeschouwing kregen we uitleg over het kernbegrip perspectief. Als leerlingen kregen wij de opdracht om dit thema creatief en actueel uit te werken. Hieronder onze tekst en onze tekening. Addelieke de Jong en Femke Verhoeven (vwo-3).   

Open en gesloten perspectief

Perspectief is de manier waarop jij iets bekijkt. Iedereen heeft zijn eigen perspectief en bekijkt alles op zijn eigen manier. Je hebt een open en een gesloten perspectief, op onze tekening zie je twee verschillende personen die beide een verschillend perspectief hebben. Dit hebben we bij levensbeschouwing besproken en we hebben daar een eigen voorbeeld bij bedacht en dat ook uitgebeeld in een tekening.

Hoe denk je over klimaatverandering?

Zo denkt de een dat klimaatverandering allemaal onzin is en het geen kwaad kan dat je plastic in de natuur gooit, en zo vindt een andere persoon dat er te grote en te veel negatieve gevolgen zijn als gevolg van de klimaatverandering. De vrouw heeft een open perspectief en de man een gesloten perspectief. De vrouw probeert de man er van te overtuigen om een middenweg te vinden in hoe je met het milieu moet omgaan en wat je zou kunnen doen om klimaatverandering tegen te gaan.

 

Elkaar proberen te ver-stáán: mentale spagaat

Mensen met een gesloten perspectief zijn overtuigd dat hun standpunt het enige goede is, zij kunnen bijna niet overtuigd worden dat dat niet zo is, dat lukt alleen met erg goede argumenten. Je hebt ook een open perspectief mensen die dit hebben zijn erg empathisch en kunnen zich goed inleven in iemand anders. Deze mensen hebben enerzijds hun eigen standpunt, maar zijn anderzijds ook bereid om een stapje naar elkaar toe te zetten, om elkaar te ver-staan.

Elkaar ver-staan is in een mentale spagaat gaan. Met een voet bij je eigen standpunt blijven en je andere been uitstrekken naar het standpunt van een ander. Als je dit beiden doet zul je uiteindelijk tot een compromis kunnen komen. Je hoeft dus niet beiden dezelfde mening te hebben om het met elkaar eens te worden. Dan heb je begrip voor elkaar: Ver-ständigung op zijn Duits.

Tot een compromis komen

Zoals je dan nog op de tekening ziet staat bovenin het compromis van de man en de vrouw. Doordat de vrouw haar argumenten gebaseerd heeft op gevolgen heeft zij de man over kunnen halen om toch wel iets beter met het milieu om te gaan. Alleen heeft de vrouw niet veel aangepast aan haar mening aangezien zij vooral heeft geprobeerd om de man over te halen om toch beter met het milieu om te gaan. Zij heeft wel nagedacht waarom hij het niet zou doen, maar heeft hem toch verbeterd op dit punt. Zij is bij het compromis toch een beetje met een gesloten perspectief geëindigd. De man daarentegen heeft zich aangepast en is naar een meer open perspectief veranderd.

Gemaakt door: Addelieke de Jong en Femke Verhoeven – zie ook tekening

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.