Rubriek collega met passie: “Spelletjes zijn in lessen perfect te gebruiken.”
4 oktober 2022 | Overige berichten | 0 reactie(s)
Medewerkers
In deze rubriek komen collega’s aan het woord over hun passie voor het vak. Met antwoord op vragen als: waarom doe je dit? Waar ben je het meest trots op? Wat vind je lastig, en waar leer je van? Deze keer Booy Michielsen (27), Aardrijkskundeleraar aan het Theresialyceum in Tilburg. Hij is de maker van het kaartspel Windkracht. Hiermee heeft hij zijn passie voor bordspellen gecombineerd met zijn kennis van klimaatverandering. “Soms zeggen leerlingen: is dit niet te leuk voor school?”
Je wist zo’n beetje in de wieg al dat je leraar wilde worden. 
“Dat klopt, als klein kind wilde ik al ‘schooltje spelen’ met m’n vriendjes. Ik had een klein bureautje met stoelen ervoor. Ik legde dingen uit. Ook maakte ik toetsjes en die moest ik natuurlijk ook nakijken. Dat vond ik geweldig. Op de basisschool zei ik al toen ik wegging: hier kom ik terug. Maar wat ik op de middelbare school zag vond ik nog veel leuker. Ik wist het toen zeker: ik wil docent worden!”
Hoe kwam aardrijkskunde in beeld?
“Eerst helemaal niet. Ik wilde het vak laten vallen. Maar mijn aardrijkskundeleraar heeft me overgehaald om het vak toch te kiezen. Gelukkig maar, want in de vierde en de vijfde ging ik zelf ook inzien hoe leuk het is.”
Ook als scholier en student bleef je ‘schooltje spelen’.
“In zekere zin wel ja. Ik leerde door dingen aan mezelf uit te leggen. Dat was m’n leerstrategie. Ik had een whiteboardje en daarmee gaf ik presentaties aan mezelf. Alsof ik voor de klas stond. Het leraarschap zat er al heel vroeg heel diep in.”
Nu ben je al 6 jaar daadwerkelijk docent, wat is de kern van de lol die jij er aan beleeft?
“Dat is toch de passie om het vak aardrijkskunde op allerlei manieren over te brengen; zo dat het aanspreekt, dat het uitdaagt; dat het jongeren laat nadenken. Eigenlijk wil ik helpen om van jongeren kritische wereldburgers te maken. Een stukje bijdragen aan de opvoeding, aandacht voor waarden en normen, en ook samen praten over maatschappelijke ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld het klimaatvraagstuk, wat natuurlijk prima aansluit op het vak aardrijkskunde.”
En dat alles doe jij letterlijk op een hele speelse manier.
“Constant ben ik op zoek hoe ik vakdidactisch het beste binnen kan komen bij leerlingen. Spelvormen zijn daarvoor uitermate geschikt. Bijvoorbeeld als ik de cyclus van gesteente behandel dan laat ik scholieren spelen alsof ze een molecuul zijn en laat ik ze zelf in een spelvorm die cyclus doorlopen.”
En zo is ook het kaartspel Windkracht ontstaan, dat jij hebt gemaakt. 
“Klopt. Over klimaatverandering bestaat zoveel informatie dat jongeren door de bomen het bos niet meer zien. Ze verzuipen in alles wat er over wordt gepubliceerd. Ik wil dat behapbaar maken. En ook wil ik het zo vertalen dat het binnen de belevingswereld van jongeren komt. Wat heeft de leerling te maken met het klimaatvraagstuk? Wat kan hij er zelf mee? Vanuit die benadering is het spel ontstaan.”
Geef eens een korte omschrijving van het spel.
“Het is een echt spel met dobbelstenen en kaartjes. Je speelt het met 2 tot 5 personen. Het duurt een half uurtje. Het doel is dat jij als burgemeester jouw stad zo snel mogelijk energieneutraal maakt. Daarvoor krijgen ze 15 klimaatdukaten die ze kunnen investeren in duurzame energie of bijvoorbeeld in het in dienst nemen van klimaatexperts. Tijdens het spel krijg je te maken met allerlei actuele (klimaat)gebeurtenissen waarop je moet inspelen. Je kunt je eigen tactiek gebruiken, maar het klimaat blijft onvoorspelbaar...”
Is het spel ook te koop?
“Het wordt nu geproduceerd. Het spel is te koop. Goed om te weten: scholen kunnen het spel aanschaffen onder het sectiebudget. De kosten liggen rond de €35 per spel. Met 5 exemplaren op school kun je het met een hele klas tegelijk spelen. Op die manier kun je dit complexe vraagstuk toch op een educatieve manier met de leerlingen bespreken.”
Slaat het aan?
“Scholieren vragen me soms: ‘Is het niet te leuk voor school?” Dat zijn fijne reacties. Ik weet als docent dat er bewust en onbewust veel wordt geleerd. En het zet ook aan tot actie. Scholieren gaan zelf vragen stellen. Zo was er een die zei: ‘Waarom scheiden we hier op school het afval eigenlijk niet?’. Die is op de rector afgestapt. Inmiddels is er een petitie gestart. Leuk toch?”
Voor meer informatie: 
Booy Michielsen
booy.michielsen@gmail.com
https://uniekbordspel.nl/bordspellen/windkracht