Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Rubriek collega met passie: "Geef video een volwaardige plek in het lesmateriaal.”

12 december 2022 | Overige berichten | 0 reactie(s) Medewerkers

In deze rubriek komen collega’s aan het woord over hun passie voor het vak. Met antwoord op vragen als: waarom doe je dit? Waar ben je het meest trots op? Wat vind je lastig, en waar leer je van? Deze keer René van de Veerdonk, aardrijkskundeleraar van het Cambreur College in Dongen. Hij is gekozen door het grote publiek als de Beste Filmleraar van Nederland. Deze prijs is onlangs op het IDFA-filmfestival in Amsterdam aan hem uitgereikt.

Eigenlijk ben je meer een ondernemer die aardrijskunde erbij doet.
“Het is maar hoe je het ziet. Films maken is voor mij heel belangrijk. Het is mijn grote passie. Al mijn hele leven. Een uit de hand gelopen hobby. Een hele stevige bijbaan. Voor corona dacht ik er serieus aan om te stoppen met lesgeven. Maar het is precies andersom gegaan: ik wil nu juist films maken specifiek voor het onderwijs. Film een volwaardige plek geven in het lesprogramma.”

Het verhaal over film een aardrijkskunde begint thuis toen je nog een klein ventje was.
“Klopt. Thuis op de bank naar National Geographic kijken. Al die imposante natuurfilms. Het maakte zoveel indruk op. Zulke films maken leek me het einde.”

En dan helpt het als je vader bij de kabeltelevisie werkt.
“Mijn vader was altijd bezig met geluid en video, en daar zaten mijn broer en ik als kinderen vaak bij. Het filmen is mij met de paplepel ingegeven.”  

Waarom ben je dan geen cameraman geworden?
“Het filmen zat aanvankelijk meer in de hobby-hoek. Daarnaast moest je ook een serieus vak leren. Maar inderdaad: de werkelijke passie zat vooral in het maken van films en daar ben ik ook vanalles mee gaan doen.” 

Noem eens wat dingen.
“In de brugklas maakte ik al m’n eerste films. De bal is toen gaan rollen en eigenlijk nooit meer gestopt. Ik kwam al vroeg in het mediawereldje terecht. In mijn tienerjaren heb ik al filmpjes gemaakt voor de NPO en ben ik voor 3FM dingen gaan doen. Ik ben ook DJ geworden. Vanalles. Gaandeweg heb ik een eigen videobedrijfje opgericht. Met vrienden samen klussen doen. Dat is steeds verder geprofessionaliseerd. Ook de camera’s en de techniek waarmee we werken.”  

En ondertussen ook ‘gewoon’ studeren en voor de klas staan. 
“Dat combineerde ik ja, en nog steeds. Voor een ander klinkt dat misschien als heel veel, maar ik vind het leuk. Twee banen. Wat mij betreft is het prima te combineren. Ik kan niet stil zitten en niks doen. Ik wil vanalles ondernemen.” 

Maakte je ook filmpjes om als lesmateriaal te gebruiken.
“De jaren vóór corona maakte ik inderdaad ook al filmpjes die ik in de les kon gebruiken. Ik had al vroeg een drone, daar kun je natuurlijk leuke dingen mee laten zien. Ik zeg maar iets: als je op vakantie bent en een vulkaan opklimt, dan is het leuk om daar een filmpje van te maken om ook aan de leerlingen te laten zien.” 

Dat was nog hap snap.
“Dat klopt. Eigenlijk ben ik door het online lesgeven tijdens de corona-periode pas echt hele gerichte filmpjes gaan maken voor mijn lessen. Iedereen zat thuis. Ik ook. Om mijn werk en ook de lessen te verlevendigen ben ik naar buiten gegaan en via livestreams les gaan geven vanaf allerlei locaties. Ik stond op de gekste plekken, bij de Rotterdamse haven, in de Bijlmer, in Zuid-Limburg, Zeeland. Later ook Duitsland, IJsland, steeds verder weg.” 

Opeens viel het kwartje hoe je filmen en lesgeven kunt combineren.
“Vooral het enthousiasme van de leerlingen heeft me gestimuleerd om meer en meer lesvideo’s te gaan maken. In het begin deed ik het voor de vuist weg, improviserend. Nu schrijf ik alles uit, maak scripts en weet ik vooraf precies wat ik wil filmen en vertellen.” 

Wat wil je er verder nog mee?
“Ik geloof heilig in educatieve video’s als vast onderdeel van lesmateriaal. De spanningsboog bij leerlingen is kort. Ze willen direct informatie, niet eerst tien pagina’s lezen of afwachten. Video is direct. Je kunt ook kijkvragen maken. Of interactieve video’s waardoor leerlingen ook zelf in actie moeten komen. Volgens mij is dit de toekomst.” 

Waar zijn video’s van René te zien?
- YouTube: zoek op ‘René van de Veerdonk’

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.