Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Leerlingen waarderen de Barmhartige Samaritaan

23 januari 2023 | Bill Banning | 1 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

Belangrijk dat wij voor elkaar zorgen!

Iedereen zou elkaar eigenlijk moeten helpen. Als de wereld nou goed voor elkaar zou kunnen zorgen en elkaar zou willen helpen, dan leven we zonder oorlogen en geweld. En een handje helpen is niet zo heel veel werk. (Luuk van de Veerdonk)

Waar komen onze sociale wetten en instellingen zoals ziekenhuizen vandaan? Afgelopen weken hebben derdeklassers havo-vwo het verhaal van de Barmhartige Samaritaan gelezen. Eigenlijk vond iedereen het een waardevol verhaal waar we vandaag de dag nog veel van kunnen leren. Ondanks de vijandschap tussen Samaritanen en Joden, heeft een Samaritaan een gewonde joodse man geholpen (terwijl een joodse priester en leviet hem links lieten liggen). De les werd ondersteund door het prachtige schilderij van Vincent van Gogh hierover.

In de les las iedereen een citaat en bijbehorende mening voor: 45 minuten een en al aandacht. Wie zegt dat onze jeugd zich niet kan concentreren of niet openstaat voor waarden!

Hieronder treft u een aantal citaten (in hoofdletters puur voor duidelijkheid) uit het verhaal aan met de meningen van leerlingen (namen met toestemming).

Bill Banning, docent levensbeschouwing d’Oultremontcollege OMO.

GIJ ZULT DE HEER UW GOD BEMINNEN MET GEHEEL UW HART EN GEHEEL UW ZIEL, MET AL UW KRACHTEN EN GEHEEL UW VERSTAND; EN UW NAASTE GELIJK UZELF.

Ik vind dit persoonlijk de allermooiste zin die in de bijbel staat, omdat deze zin eigenlijk heel de bijbel samenvat. Want als je met heel je ziel en hart om God geeft, betekent dat je ook met heel je hart en ziel toekeert naar de naaste. Dus daarom vind ik dit de mooiste zin van de bijbel. (Flynn Fitters)

Ik vind het een mooi citaat, omdat het de boodschap overbrengt met het idee om trouw tegenover God te staan en om succesvol en 'rijk' niet in de vorm van geld, maar in de vorm van gelukkig zijn in het leven te staan. En het helpt ook om eeuwig het leven te verwerven. Ik ben zelf gelovig en voor mij betekent dit citaat dat je trouw moet zijn aan God en dat je niet moet stressen over de kleinste dingen en dat je gewoon het plan van God moet vertrouwen. Ook geloof ik dat je op het einde alleen God bij je zijde hebt en dat je met heel je hart, ziel, krachten en verstand in God moet geloven en goede daden verrichten en zelf een goed persoon zijn. En natuurlijk je familie en alle mooie dingen om je heen dierbaar en liefhebben. Je hoeft niet altijd alles te hebben, wees blij en gelukkig met wat je al hebt en ben er dankbaar voor. Het leven is en kan prachtig zijn zolang je er zelf iets van maakt en God vertrouwt, want ik geloof dat God het beste voor je wilt. Ik denk dat je met zo'n mentaliteit wel veel goeds kan bereiken in je tijd hierop aarde. (Anoniem)

Ik haal uit dit citaat dat je met alles naar je God kan komen. Omdat hij je altijd zal vergeven. Hij helpt waar je hulp bij nodig hebt. Je gaat van je God houden omdat hij je door moeilijke tijden helpt en het geloof is mooi. Het is erg mooi dat je met alles bij je God kan komen. Je weet diep van binnen dat het goed is want je voelt er goed bij zonder schuld. (Anoniem)

Ik vind dit persoonlijk een hele inspirerende uitspraak omdat ik de laatste tijd steeds vaker te horen krijg dat mensen bijv. niet goed in hun vel zitten of uit bepaalde dingen geen kracht kunnen halen wat ik gelukkig wel kan. Daarom vind ik ook dat meer mensen deze tekst zouden moeten weten om zich ook te laten inspireren. (Anoniem)

ER WAS EENS EEN JOODSE MAN DIE VAN JERUZALEM NAAR JERICHO REISDE EN ONDERWEG WERD OVERVALLEN DOOR ROVERS, DIE HEM ZIJN KLEREN UITTROKKEN, HEM MISHANDELDEN EN HEM DAARNA HALFDOOD ACHTERLIETEN.

Ik vind het best wel triest van de rovers dat ze een onschuldige joodse man die gewoon aan het reizen was lastig vallen. Kleren uittrekken, iemand mishandelen en iemand halfdood achterlaten doe je niet zomaar. Dus ik vind het niet normaal.

TOEVALLIG KWAM ER EEN JOODSE PRIESTER LANGS, MAAR TOEN HIJ HET SLACHTOFFER ZAG LIGGEN, LIEP HIJ MET EEN BOOG OM HEM HEEN. 

Ik vind dit een erg interessant citaat, want het bevat een moraal. Voor mij is het moraal als volgt: je denkt vaak dat je vrienden of de mensen die in jouw ogen hetzelfde zijn via bijv. dezelfde religie dat dat juist vaak de mensen zijn die je vaak in de steek laten en je eigenlijk met een mes in je rug steken wanneer je even niet kijkt of het niet doorhebt. En dit citaat geeft dat goed weer. Hij dacht dat de priester hem zou helpen, maar dat gebeurde niet en vervolgens gebeurt het nog een keer. Het verraad komt meestal uit de meest onverwachte personen. Verder is dit citaat een interessante levensles, want zo zie je maar dat je moet opletten voor de mensen die je in je leven binnenlaat. (Anoniem)

ER KWAM OOK EEN JOODSE LEVIET (=HULPPRIESTER) LANGS, MAAR BIJ HET ZIEN VAN HET SLACHTOFFER LIEP OOK HIJ MET EEN BOOG OM HEM HEEN. 

Ik vind dit heel erg, want als je iemand ziet in pijn en of levensgevaar, dan zou ik persoonlijk diegenen willen helpen. En natuurlijk, ik ben geen arts, dus ik weet niet wat ik in zo'n situatie voor hulp zou moeten verlenen. Maar om er nou omheen te lopen vind ik wel heel erg triest. Op z'n minst kun je nog iemand met medische kennis bellen of roepen of vragen of het slachtoffer bij kennis is. (Anoniem)

EEN SAMARITAAN ECHTER, DIE OP REIS WAS, KREEG MEDELIJDEN TOEN HIJ HEM ZAG LIGGEN. 

Ik vind het erg mooi dat de Samaritaan de jood uiteindelijk toch ging helpen, terwijl ze eigenlijk een hekel aan elkaar hebben vanwege het geloof. Ik vind het knap dat, als je gelovig bent en je eigenlijk elkaar niet mag helpen, je elkaar toch helpt. En dat je jezelf kan inleven in de ander. Dat is een mooi gebaar naar de anderen. (Kyana Henskens)

Het is prachtig omdat het volgens de Samaritaan niet uitmaakt dat het een jood is, hij helpt hem wel. Ik vind dit citaat echt heel prachtig omdat het laat zien dat het niet uitmaakt wie het is die gewond is of wie het is die diegene helpt, het altijd goed is om te helpen. Als iedereen dat zou doen zou de wereld er beter uitzien. (Djenna van Haastrecht)

Ik vind dit een prachtig citaat, want het toont een hartverwarmende gebeurtenis; Hij wordt volledig genegeerd door de mensen waarvan hij verwacht dat ze hem helpen, maar iemand waarnaar hij haat naar heeft helpt hem en laat hem niet zitten. De Samaritaan zag iemand die hulp nodig had en gaf de hulp ongeacht dat het zijn 'vijand' was. En ik vind dat dat een mooi voorbeeld is van een goed persoon. Iemand die mensen helpt ongeacht hoe die eruitziet of het zijn vijand is etc. en ook nog erg gul/vrijgevig. Hier kunnen vele mensen een voorbeeld aan nemen. En de joodse gewonde zelf was waarschijnlijk ook erg verrast dat een Samaritaan, een slecht persoon in zijn ogen, hem heeft geholpen. Hij moest zich vast ook een beetje beschaamd voelen dat de Samaritaan de verstandige en behulpzame is. (Anoniem)

Ik vind het heel netjes dat hij de gewonde man helpt en hem verzorgt. En dat hij hem naar een plek brengt waar hij verder geholpen wordt. Ik vind het heel goed dat hij die man helpt en hem mee neemt en respect voor hem heeft zodat hij ook een beter leven kan hebben en niet meer gewond langs de weg ligt. Ik vind dat er meer van dat soort mensen moeten zijn die elkaar helpen. (Anoniem)

HIJ GING NAAR DE GEWONDE MAN TOE, GOOT OLIE EN WIJN OVER ZIJN WONDEN EN VERBOND ZE. 

Ik vind het persoonlijk heel mooi dat de Samaritaan dit deed, omdat de Samaritaan medelijden kreeg met de gewonde man. Ook vond ik het mooi dat toen Jezus aan de wetgeleerde vroeg wie de naaste was geworden van het slachtoffer van de rovers, dat de wetgeleerde antwoordde dat de man die medelijden toonde de naaste was geworden van het slachtoffer. (Flynn Fitters)

Eigenlijk laat de actie van de Samaritaan iets zien waar sommige mensen nog niet achter zijn gekomen: ‘een mens is een mens ongeacht geloof, achtergrond, seksualiteit, etc.’. Ik vind het een goede actie van de Samaritaan dat hij toch de jood hielp, ongeacht dat de rest van de Samaritanen de joden haatten, zag hij hem toch als mens. (Mette van Tuijl)

Hij toont hiermee zijn liefde en laat zo genade zien door hem te helpen. Tegenwoordig hebben we meer van dit soort mensen nodig, omdat iedereen tegenwoordig eigenlijk is gefocust op zichzelf. Daarom vind ik dit zo speciaal en mooi. (Senna de Groot)

De Samaritaan vond het heel bijzonder en ik ook. De rest is gewoon respectloos, dat hij het niet uit zijn strot kreeg is te begrijpen. Niemand ziet dit aankomen dus dit is extra bijzonder. Het is heel knap dat hij dit zo doet. De andere twee mannen zijn wel Joods, maar helpen een jood niet dat is best apart. Dus is het heel fijn dat die Samaritaan hem heeft geholpen. Ik denk dat als ik in die situatie zou zitten, dat ik echt niet zou weten wat ik zou moeten kiezen. En als ik een van die joden was zou ik me diep schamen en als ik het slachtoffer was zou ik het waarderen als iemand me zou helpen, ik zou dat echt heel fijn vinden. (Anoniem)

Hij hielp de man met zijn wonden en ik vind dat heel erg hartverwarmend om te lezen. Want ik weet niet hoeveel mensen hetzelfde zouden doen. Dus hij heeft hem geholpen en gered. Dat is een zeer goede actie. (Anoniem)

Toen ik deze uitspraak las, had ik meteen het gevoel, dat ik hier mijn mening over moest geven. Ik vind dit soort uitspraken erg mooi en belangrijk want met dit soort dingen laat je zien dat je respect voor elkaar hebt en dat je elkaar helpt. Als iedereen zo wordt als hier is beschrijven dan zullen we een hele andere wereld krijgen. De wereld zal veel leuker en mooier worden. (Anoniem) 

DE SAMARITAAN ZETTE DE GEWONDE MAN OP ZIJN EIGEN RIJDIER EN BRACHT HEM NAAR EEN LOGEMENT, WAAR HIJ VOOR HEM ZORGDE. 

Je leest dat de Samaritaan heel goed zorgde voor de Joodse man. Ik vind het zo mooi en indrukwekkend dat mensen die misschien een 'hogere' naam hebben net zoals een priester, die erom bekend staat heel veel in god te geloven en dus iedereen zouden moeten helpen in opdracht van god, juist met een bocht erom heen loopt. Terwijl de Samaritaan er alles voor over heeft om de man te helpen. Zulke mensen hebben wij een voorbeeld aan en zulke mensen zouden we heel erg moeten waarderen. (Anoniem)

Ik vind het goed dat de Samaritaan dit doet want je moet voor iedereen blijven zorgen, ook al haat je elkaar. Ik vind ook dat het goed is om iemand te helpen die niet hetzelfde geloof heeft, want dan kan je veel van elkaar leren en dan kan je elkaar misschien wel beter helpen. (Anoniem)

Het is iets goeds en iets moois om voor iemand te zorgen. Op deze manier leren mensen hun waarde kennen en ze doen iets goeds. Als je iemand helpt dan krijg je die hulp ooit op een dag terug. Zo kun je zien dat er mensen zijn die om elkaar geven. (Anoniem)

ZORG VOOR HEM, EN ALS U MEER KOSTEN MOET MAKEN, ZAL IK U DIE OP MIJN TERUGREIS VERGOEDEN. 

Dit citaat is interessant omdat het laat zien dat die persoon voor anderen wil zorgen ongeacht de kosten ervoor. Wat ik uit dit citaat haal is dat het welzijn van de joodse man belangrijker is dan geld, en dat moet ook zo. Het is belangrijk dat wij als mensen voor elkaar zorgen. Ongeacht de kosten, van welk geloof ze zijn, of hoe ze eruit zien. (Djenna van Haastrecht)

Ik vind dit een heel mooi citaat, want iemand helpen door voor iemand te zorgen is natuurlijk een heel mooi gebaar. Maar dat je de kosten wil vergoeden is natuurlijk nog mooier, want het is een gebaar van dat je iets of iemand heel erg waardeert. Ook al vind je iemand niet zo aardig, helpen kan altijd en doet geen kwaad. (Anoniem)

‘WIE WAS DE NAASTE?’ DE WETGELEERDE ZEI: ‘DE MAN DIE MEDELIJDEN MET HEM HEEFT GETOOND.’ 

Ook deze uitspraak vond ik erg mooi. Met deze uitspraak laat de wetgeleerde zien dat hij respect heeft voor iedereen, maar vooral met de man die medelijden heeft getoond. Ik vind dat persoonlijk een stukje liefde en daarom erg belangrijk. Want ik vind: iedereen hoort respect en liefde voor elkaar te hebben. (Anoniem)

TOEN ZEI JEZUS TEGEN HEM: DOET U DAN VOORTAAN NÉT ZO.

Ik vind het heel mooi dat Jezus dit zei tegen de wetgeleerde. Dit deed de wetgeleerde veel pijn omdat hij toe moest geven dat het geen Jood was die de goede daad gedaan had. Dit gaf de wetgeleerde en ons allemaal een hele wijze les. (Flynn Fitters) 

Ik vind het een leerrijk citaat, want je kan er echt iets belangrijks uit opnemen, namelijk dat je een voorbeeld zou moeten nemen aan de Samaritaan en zijn gedrag. Je zou niet neer moeten kijken op anderen die je niet mag of je vrienden niet mogen, want daar komt niets goeds van en maakt je ook geen beter persoon. Ik denk dat mensen veel van het verhaal kunnen leren en zo ook hun kijk op anderen en hun gedrag kunnen verbeteren als je in een soortgelijke positie staat of een soortgelijke mentaliteit hebt als de joodse man. Hierbij is het moraal eigenlijk; je moet mensen niet oordelen bij zijn/haar uiterlijk, achtergrond, religie, positie/vooroordeel in de maatschappij etc. (Anoniem)

Ik vind het goed dat die vraag de wetgeleerde het nog moeilijker en pijnlijker maakt. Hij zet zichzelf daarom aan het denken, want hij wil eigenlijk geen Samaritaan helpen omdat die dus half-jood is maar andere mensen wel. Als Jezus het dus nog eens vraagt, zegt hij dat hij geen onderscheid mag maken en daar ben ik het dus zeker mee eens. Je moet er niet langs lopen, maar hem gewoon gaan helpen. (Anoniem)

Ik vind dat het verhaal een goede boodschap heeft. Want Jezus vertelt eigenlijk dat je niet altijd kan vertrouwen op degene waarvan je wel verwacht dat die iets doet, als je hulp nodig hebt. En soms kan je juist wel vertrouwen op iemand van je het niet verwacht. Dus je moet altijd je naasten helpen, ook al mag je die gene niet of is hij onaardig tegen jou, want misschien kan hij zelf op niemand anders vertrouwen en krijgt hij dus ook geen hulp. Ik vind ook dat Jezus het slim heeft gehandeld met de wetgeleerde, omdat hij zelf niks slecht zei waar de wetgeleerde hem voor kon straffen, en toch kreeg de wetgeleerde goede antwoorden.  (Anoniem)

DE WETGELEERDE MOET TOEGEVEN DAT ZIJN EIGEN LEIDERS IN DIT VERHAAL TE KORT SCHIETEN. 

Als ik de wetgeleerde was zou ik me schuldig voelen, omdat dus de Samaritaan het juiste had gedaan en de twee priesters niet. Je moet dus nooit oordelen op soort van mensen, maar op hoe mensen van binnen zijn en of ze klaar staan voor anderen. De mensen die dat hebben, daar zou iedereen respect voor moeten hebben. (Anoniem)

WIE DUBBELE KLEDING HEEFT, LAAT DELEN MET WIE NIETS HEEFT EN WIE VOEDSEL HEEFT, LAAT HETZELFDE DOEN.

Als iedereen zijn dubbele kleding en voedsel deelt met de rest, dan zou er niemand honger hebben of dakloos zijn. Ook zou er geen kledingtekort meer zijn. Maar helaas zijn er nou eenmaal mensen die alles voor hun zelf willen houden. Daarom zijn er ook zoveel daklozen en mensen met honger en geen kleding en zo. Maar als je nou wel je kleding en voedsel deelt? De mensen waaraan je het voedsel en die kleding geeft zullen waarschijnlijk later ook als ze succes hebben niet alles voor zichzelf houden, maar ook delen. (M.vd Wal)

Met dank nogmaals aan al mijn geweldige leerlingen die iedere les weer voor magische momenten zorgen,

Bill Banning

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

1 reactie(s)

  • ik vind dit persoonlijk een heel mooi verhaal en ik ben het helemaal eens met Luuk van de Veerdonk. wat een goede jongen is het

    25-01-2023 | 10:13 | samuel | Reageren | Reageren met quote

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.