Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

SOMEREN ON STAGE “Alles mag je worden, behalve ongelukkig. Beloofd?”

17 mei 2018 | | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Onderwijs

SOMEREN ON STAGE als het vliegwiel voor LOB-ontwikkeling Varendonck College Someren

“Alles mag je worden, behalve ongelukkig. Beloofd?”

Loopbaanleren neemt op het Varendonck College een prominente plaats in. Het inzetten en ontwikkelen van loopbaancompetenties van de leerlingen vormt de rode draad in het vmbo-programma. De leerling gaat daadwerkelijk op reis. Een reis naar een prachtige toekomst. Een toekomst, waarin ze alles mogen worden, behalve ongelukkig.

Tijdens deze actieve reis valt er voor de leerlingen veel te ondernemen en te kiezen: expeditieprogramma’s, keuzeprogramma’s in de bovenbouw, stages en excursies en een work shadowingprogramma. Eigenaarschap en autonomie van de leerling is cruciaal. De leerling heeft echt wat te kiezen.

Docenten en mentoren fungeren als reisgids en voeren structureel loopbaanreflectiegesprekken/ loopbaandialogen met de leerlingen. Alle docenten zijn geschoold en hebben geleerd echt met de leerling in gesprek te gaan. Vanuit deze gesprekken wordt de leerling aangespoord een volgstap in zijn reis te zetten. Het landelijke vmbo-concept On Stage, waarbij de vmbo leerling echt centraal staat, is dit schooljaar als bestemming aan de rijke LOB reisgids toegevoegd.

Someren on Stage
Vmbo On Stage is een succesvolle landelijke formule om LoopbaanOriëntatie en -Begeleiding (LOB) krachtig en volwaardig weg te zetten op vmbo-scholen. Vmbo On Stage biedt vmbo-leerlingen letterlijk een positief podium, hulp bij beroepskeuze en toekomstdromen en een nieuw en lokaal netwerk. On Stage gelooft in de kracht van een persoonlijk, duurzaam en lokaal netwerk van professionals om jongeren te helpen met hun toekomstdromen en beroepskeuze. Folders en internet kunnen het verhaal van een bevlogen beroepsbeoefenaar niet vervangen. Het persoonlijk contact met deze professionals is een belangrijke aanvulling op het keuzeproces van leerlingen. Daarom vertellen ondernemers, zzp’ers, ouders, bedrijven en organisaties uit alle sectoren tijdens het Beroepenfeest over hun werk. Someren On Stage is de 19de regio, waar dit concept gerealiseerd wordt.

De regio Someren is het hele jaar al in de ban van Someren on Stage
Alle vmbo-leerlingen uit leerjaar 1, 2 en 3 zijn door een spetterend optreden van DJ Glow in the Dark opgewarmd. Mentoren zijn met de leerlingen tijdens mentorlessen aan de slag gegaan om een persoonlijk LOB paspoort te vullen; een paspoort met onder meer een visitekaartje, een eigen profiel, een beroepen top 5 en een toekomstdroom. Dat paspoort, waarin alle loopbaancompetenties aan bod komen, bereidt de leerlingen voor op het beroepenfeest en dient als toegangsbewijs. Aanvullend op de voorbereidingen door de mentor zijn de vereiste netwerkvaardigheden tijdens een workshop junior networking getraind.

Beroepenfeest Someren on Stage en de Doe dag
15 mei vond het Beroepenfeest Someren on Stage plaats. Alle leerlingen uit leerjaar 1,2 en 3 werden onder luid gejuich op de rode loper welkom geheten. Zij gingen tijdens het ‘On Stage Beroepenfeest’ in gesprek met ruim 150 beroepsbeoefenaren. Over beroep en werkdag. Geen kraampjes met pennen en petten, geen speed-dating. Wel statafels met persoonlijke ontmoetingen die vaak leidden tot langdurige contacten, stages en zelfs banen. De professionals kwamen in herkenbare beroepskleding. Het beroep stond centraal in de gesprekken: wat houdt het vak in en hoe ziet een werkdag er nu echt uit? Ter plekke werden afspraken gemaakt voor de Doe dag. En dromen mag. Dus gingen de leerlingen in gesprek met onder meer de burgemeester, de professionele vuurspuwer, de automonteur, de bloemenkweker en de plaatselijke bakker.

Op 31 mei 2018 gaan de leerlingen de gemaakte afspraken verzilveren. Ze gaan op bezoek bij de beroepsbeoefenaren met wie ze matches gemaakt hebben. Het is echt een Doe dag.

Claus van Teeffelen
Projectleider Someren on Stage


Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.