Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Prijzenregen voor leerlingen OMO-scholen

26 juni 2018 | Persberichten | 0 reactie(s) Vereniging | Onderwijs | Scholen | Leerlingen

De afgelopen weken regende het prijzen op meerdere OMO-scholen. De jaarlijkse profielwerkstukprijzen voor vmbo gt, mavo, havo en vwo werden uitgereikt. Naast de ‘eigen’ prijzen ontvingen leerlingen bij de landelijke onderwijsprijzen van het KNAW en KNAG een eerste en tweede prijs. 

De winnaars van de OMO-profielwerkstukprijzen en hun familieleden werden onthaald voor een feestelijke bijeenkomst op het OMO-bureau waar Eugène Bernard, jury- en bestuursvoorzitter, voor de achttiende keer de prijzen uitreikte. Naast familie en vrienden waren ook de begeleidende docenten en schoolleiders van de genomineerden aanwezig op het feest.

Eerder dit schooljaar zijn de praktijkwerkstukprijzen voor de OMO-scholen uitgereikt.

Winnaars OMO-profielwerkstukprijzen 2018

De toekomstdroom van Roland van Rut, van het Varendonck College in Asten, is om ontwikkelaar te worden van apps en websites. Dit bracht hem tot het onderwerp voor zijn profielwerkstuk namelijk ‘Het ontwerpen van een interface’. Hiermee sleepte hij de eerste prijs in de wacht voor de categorie vmbo gt – mavo. De jury was erg onder de indruk van de diepgang van het onderzoek en het uiteindelijke resultaat.

Lotte Bax van De Nieuwste School in Tilburg behaalde met haar werkstuk ‘Hoe maak ik een film’, de eerste prijs in de categorie havo. Naast de grote fascinatie die ze heeft voor film is zij ook een veelbelovend organisatietalent. Dat laat ze duidelijk zien met dit onderzoek. De hele organisatie van catering, werven van acteurs, tot productie heeft ze zelfstandig uitgevoerd en onderbouwt met een gedegen onderzoek waarin experimenten op een bewonderenswaardige wijze zijn uitgevoerd.

‘Ronduit van indrukwekkend niveau’, ‘Ontroerend ernstige pitch’, ‘Moeilijk, maar interessant onderwerp’, zomaar wat kreten uit de juryrapporten die de bewondering tonen voor het knappe werk van Derk Beemer, Mees Roothans en Aart Rozendaal van het Van Maerlantlyceum in Eindhoven. Met hun werkstuk ‘Ontwikkeling van biosensoren in de prediagnostiek bij cardiovasculaire problematiek’ zijn zij erin geslaagd om een zeer theoretisch onderwerp karakter te geven door duidelijke taal te gebruiken. Ze komen op een heldere, degelijke manier van een model tot aanbevelingen. Ze presenteerden hun bevindingen tijdens het SensUs evenement op de Technische Universiteit Eindhoven en ontvingen de eerste prijs in de categorie vwo.

VBMO gt - Mavo

Titel werkstuk

Naam leerling(en)

School

Prijs

Het ontwerpen van een interface

Roland van Rut

Varendonck College, Asten

Eerste prijs € 1.200,-

Pluisje in de wind

Isabeau Princen

Sint- Janslyceum,

‘s-Hertogenbosch

 

Tweede prijs € 600,-

Create your own style

Linde van de Ven /

Lieke van den Boom

De Nieuwste School, Tilburg

 

Tweede prijs € 600,-

 

Havo

Titel werkstuk

Naam leerling(en)

School

Prijs

Hoe maak ik een film?

Lotte Bax

De Nieuwste School, Tilburg

 

Eerste prijs € 1.200,-

Van impuls naar taser

Reinout Kies

Just Baselmans

De Nieuwste School, Tilburg

 

Tweede prijs € 600,-

Integratie van vluchtelingenkinderen

Iris Deenen

Mijke Peeters

Isis Vroemen

Jacob-Roelands-lyceum, Boxtel

Tweede prijs € 600,-

 

Vwo

Titel werkstuk

Naam leerling(en)

School

Prijs

Ontwikkeling van biosensoren
in de prediagnostiek bij cardiovasculaire problematiek

 

Derk Beemer,

Mees Roothans,

Aart Rozendaal     

Van Maerlantlyceum, Eindhoven

Eerste prijs € 1.200,-

Suing like cats and dogs

Lyra Hoeben

Dr.-Knippenberg-college, Helmond

Tweede prijs € 600,-

Muziek, helpt het ons tijdens het studeren?

Lianne Kuper,

Anne Smits

Merletcollege, Cuijk

Tweede prijs € 600,-

 

Veel werkstukken rondom gezondheid

De profielwerkstukprijzen worden jaarlijks uitgereikt aan vmbo gt, mavo, havo- en vwo-leerlingen van de OMO-scholen. Een jury beoordeelt de kwaliteit en originaliteit van het gekozen onderwerp, de getoonde onderzoeksvaardigheden en reflectie. Dit jaar lag de nadruk van de inzendingen vooral op onderwerpen rondom gezondheid, voeding en maatschappelijke vraagstukken. Dit toont de betrokkenheid van leerlingen bij wat er in de wereld gebeurt.

Niet mogelijk zonder begeleidend docenten en juryleden van de scholen

De rol van de begeleidende docenten bij het schrijven van een profielwerkstuk is erg belangrijk. Zij zijn degene die leerlingen scherp houden en motiveren, gedurende het hele proces. De kwaliteit van het werkstuk is mede te danken aan hun inzet. Door een preselectiejury, bestaande uit docenten, werden vervolgens de vele inzendingen stuk voor stuk beoordeeld. Een hele klus waarbij de verschillen vaak erg klein zijn. Uit de tien beste werkstukken worden de uiteindelijke winnaars gekozen.

Landelijke prijswinnaars

Naast de ‘eigen’ prijzen ontvingen een drietal leerlingen voor hun profielwerkstukken een eerste en een tweede prijs bij de landelijke wedstrijden van het KNAW en KNAG. Jesse van de Leensel, Sint-Joris College wint met zijn profielwerkstuk de 2e prijs bij de landelijke wedstrijd KNAG onderwijsprijs. Stijn Nowee en Wouter Witteman, Van Maerlantlyceum zijn 1e prijswinnaars van de KNAW onderwijsprijs. Een groot compliment voor het talent in de scholen.

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.