De Class of Entrepreneurship op het Eckartcollege
25 november 2019 | Frank Brouwers | 0 reactie(s)
Artikelen uit de scholen | Onderwijs | Scholen | Medewerkers | Leerlingen
“Ik weet nu hoe ik de aandacht van een groep moet vasthouden.”
“Ik functioneer beter en anders in teamverband.”
“Ik ben heel anders gaan kijken naar mijn toekomst!”
Zomaar drie quotes van leerlingen die tijdens het afgelopen schooljaar deelnamen aan de Class of Entrepreneurship (CoE). Een pilotproject in het kader van onderwijsvernieuwing voor een groep leerlingen van Brainportscholen in Eindhoven en omgeving. Leerlingen uit havo- en vwo-4, ouders en rectoren van de deelnemende scholen waren zeer enthousiast. Daarom heeft het Eckartcollege het programma opgenomen in het schoolprogramma én zijn vijf andere scholen opnieuw ingestapt in de tweede editie van de CoE.
Waarom de Class of Entrepreneurship (CoE)?
De CoE is een initiatief dat is ontstaan uit de behoefte iets te kunnen betekenen voor leerlingen op het gebied van vaardigheids- en persoonlijkheidsontwikkeling. Een serie masterclasses speelt hierin de hoofdrol. De snel veranderende wereld van opleidingen en werk vraagt om completer geschoolde studenten en werknemers. Met alleen kennis red je het niet meer. Het vermogen om kritisch te denken, flexibel te zijn of multidisciplinair te overleggen wordt steeds belangrijker. In de CoE is het einddoel om leerlingen nog completer te scholen. Dit kan een mooie aanvulling zijn in het bestaande schoolcurriculum.
Hoe werkt de CoE?
De CoE laat alle onderdelen uit de cirkel van de 21th Centuryskills aan bod komen en vertaalt die naar concrete vaardigheden. Professionals uit het bedrijfsleven, hbo en wo leiden de masterclasses en een gespecialiseerde coach begeleidt de groepsprocessen. Casussen lopen als rode draad door het programma om alles wat wordt geleerd te kunnen toepassen en begrijpen. De match tussen onderwijs en 'de buitenwereld' levert unieke resultaten op. Alle masterclasses vinden buiten de school plaats op verrassende bedrijfs- en openbare locaties.
Wat levert de CoE op voor de leerlingen?
Leerlingen zeggen na afloop dat ze een stuk bewuster zijn gaan nadenken over hun toekomst.
Elke deelnemer krijgt als bewijs van deelname een door Brainport gevalideerd certificaat. Een bewijs van getoonde motivatie, leergierigheid en nieuwsgierigheid met betrekking tot het leren van een aantal vaardigheden van de toekomst. Het valt vooral op omdat er iets totaal anders is geleerd dan wat men gewoonlijk van een scholier mag verwachten.
Wat levert de CoE op voor de school?
Een uitbreiding van de onderwijsmogelijkheden in het voortgezet onderwijs. De CoE is extracurriculair en verstoort het reguliere onderwijsprogramma niet. Je kunt het organiseren als een honoursprogramma voor de meer gemotiveerde leerlingen. Daarnaast zijn er legio mogelijkheden om het binnen de reguliere lessen een plaats te geven. De deelnemers uit het honoursprogramma zijn na deelname aan de CoE multifunctioneel inzetbaar in de schoolorganisatie. Op het Eckartcollege houden de ambassadeurs van de eerste editie van de CoE talloze presentaties voor leerlingen, docenten en het Leeratelier van de Academische School om te vertellen over hun ervaringen.
Graag sluit ik af met een quote die ik hoorde tijdens een van de presentaties van de CoE-ambassadeurs.
“Ik heb ‘ik’ bij me. Ook als mijn powerpoint wegvalt weet ik mij te beheersen en vertrouwen op wat ik weet. Mijn zenuwen voelen als enthousiasme en zijn dus geen belemmering meer voor de toekomst” (cit. Joshua, Eckartcollege). Daar word je echt blij van als docent.
De CoE scoorde in juni 2019 een 7,9 gemiddeld. De deuren staan opnieuw ver open bij diverse bedrijven om mee te doen. En leerlingen van zes scholen staan in de startblokken om weer te beginnen.
Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten over de Class of Entrepreneurship? Neem dan gerust contact met me op: f.brouwers@eckartcollege.nl.
Frank Brouwers,
projectleider Class of Entrepreneurship
Eckartcollege, Brainportscholen Eindhoven e.o.