Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

Nieuwsfilter

Verwijder resultaten

Type

Jaar

« Terug naar zoekresultaten

Nieuw: Script! voor samenvattingen onderwijsonderzoek

23 januari 2014 | Overige berichten | 0 reactie(s) Leerlingen | Medewerkers | Scholen | Onderwijs | Koers 2016

Deze week is de bundel ‘Een op leren gerichte werkomgeving voor leraren in de school’ verschenen en verzonden naar diverse betrokkenen. Deze bundel is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen docenten van scholen die deel uitmaken van de vereniging Ons Middelbaar Onderwijs en de Radboud Universiteit Nijmegen. Dit is bovendien de eerste uitgave van Script!: een nieuw initiatief van de vereniging Ons Middelbaar Onderwijs met als doel schoolgebonden onderzoek bereikbaar te maken voor alle betrokkenen bij het voortgezet onderwijs. De basis van Script! is een digitaal platform dat dit onderwijsonderzoek binnen handbereik brengt. Soms, zoals nu, zal Script! in een gedrukte vorm verschijnen. 

Samenvattingen van schoolgebonden onderzoek: Script!

Script! sluit aan bij de ambities van staatsecretaris Sander Dekker m.b.t. het gratis online toegankelijk maken van onderzoeksresultaten. In zijn kamerbrief van 15 november 2013, over open access van publicaties, pleit de staatsecretaris voor een brede toegang tot onderzoeksresultaten om daarmee kennis te verspreiden, bij te dragen aan de vooruitgang in de wetenschap, en innovatie en het oplossen van maatschappelijke vraagstukken te bevorderen. Script! kan gezien worden als een van de eerste praktijkvoorbeelden, in ieder geval in het voortgezet onderwijs, van het breed en gratis online beschikbaar stellen van resultaten van praktijkregelateerd onderwijsonderzoek. In de bijlage bij deze brief vindt u meer informatie over dit initiatief.

Professionele vorming

Het project ‘Krachtig Meesterschap’ van de vereniging Ons Middelbaar Onderwijs bestond uit verschillende thema’s rond professionele vorming. De vraagstellingen die in ieder thema aan de orde kwamen, kwamen van de leraren zelf. De centrale onderzoeksvraag was: wat maakt in de ogen van leraren de eigen werkomgeving in de school tot werk- en leeromgeving die kansen biedt en stimuleert? Deze bundel getuigt van een vruchtbare samenwerking tussen de leraren en de universiteit. Maar bovenal laat de bundel zien dat een onderzoekende houding kan leiden tot observaties die aanleiding geven om het onderwijs voor de leerlingen nog beter, kansrijker en professioneler vorm te geven.

Script!: samenvattingen van schoolgebonden onderzoek

De focus op de professionaliteit van de docent voor het realiseren van goed onderwijs vormt de rode draad in Koers 2016, het strategisch beleidsdocument van de vereniging Ons Middelbaar Onderwijs. Goed onderwijs vraagt om competente docenten die hun vak steeds bijhouden. Dit streven is vertaald naar verschillende projecten en initiatieven op het gebied van professionalisering en kennisdeling. Immers: door nieuwe inzichten op te doen over het vak waarin je lesgeeft, of over je beroep, werk je aan je ontwikkeling en verrijk je uiteindelijk het onderwijs aan leerlingen.

Script! komt voort uit deze visie. Hoofddoelstelling is om docenten, (school)opleiders en studenten van lerarenopleiding in staat te stellen hun onderzoek te beschrijven voor collega’s en studenten. Dit doen zij op een toegankelijke wijze, in de vorm van een onderzoekssamenvatting die wordt gepubliceerd op de website van Script!. Er worden lezingen gehouden die via video worden gepubliceerd. Daarnaast verschijnen ook bundels met onderzoek dat op de scholen is verricht door docenten. 

Feestelijke startbijeenkomst

Op 27 mei 2014 wordt het online publicatieorgaan van Script! officieel gepresenteerd in theater De Nieuwe Vorst in Tilburg. Daarbij zullen diverse vertegenwoordigers van onze partners in de Academische Opleidingsscholen aanwezig zijn. Tijdens de bijeenkomst wordt de online omgeving onthuld waar vanaf dat moment alle onderwijsonderzoeken, artikelen en eventuele bijbehorende presentaties van de vereniging openbaar worden gezet. Bovendien presenteren enkele onderzoekers op eigentijdse wijze de resultaten van hun praktijkgerelateerd onderwijsonderzoek in de vorm van een lezing.

Meer informatie: mail naar yah.boerenkamp@omo.nl

Zie ook: Leren bij/Script!

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.