Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

‘Structuur en duidelijkheid: daar draait het op onze school om’

21 maart 2016 | OMO nieuwsbrief | 0 reactie(s) Overige berichten | Scholen | Medewerkers

In deze rubriek komen collega’s aan het woord over hun passie voor het vak. Met antwoord op vragen als: waarom doe je dit? Waar ben je het meest trots op? Wat vind je lastig, en waar leer je van? Deze keer Ingrid van Eijndhoven, vestigingsdirecteur van Pleinschool Helder, een Eindhovense school voor leerlingen met autismespectrumstoornis (ASS). “Leerlingen die anders zouden uitvallen, gaan bij ons alsnog met een diploma van school.”

       Naam: Ingrid van Eijndhoven
       School: Pleinschool Helder, Eindhoven                              
       Functie: vestigingsdirecteur

 

 

 

Je kwam pas relatief laat in het onderwijs terecht, toch?
“Ik ben inderdaad een relatieve laatbloeier. Als klein kind wilde ik graag juf worden, maar de lerarenopleiding heb ik als jeugdige student nooit afgemaakt. Een tijdje werkte ik voor onder meer de Nederlandse Spoorwegen, maar uiteindelijk heb ik er bewust voor gekozen om een aantal jaren voor mijn kinderen te zorgen, onder meer als mantelzorger. Wél verzorgde ik nog af en toe trainingen op het gebied van Microsoft Office, en uiteindelijk kwam ik via-via terecht als docent Informatiekunde op de school van mijn dochter. Toen begon het toch echt weer te kriebelen en ben ik de lerarenopleiding aardrijkskunde gaan doen. Uiteindelijk heb ik vanaf 2000 ruim zes jaar als docent aardrijkskunde gewerkt. Tótdat ik in 2006 de mogelijkheid kreeg om, in samenwerking met de Eindhovense OMO-scholen, de gemeente en VSO, een school op te zetten.”

Hoe ging dat in zijn werk?
“In Eindhoven bleek dat nogal wat leerlingen met een ‘rugzakje’ – zoals autisme of ADHD – moeite hadden om op een reguliere school hun weg te vinden. Vaak vielen ze ergens onderweg uit en kwamen ze thuis te zitten. Doodzonde natuurlijk. Zo ontstond het idee om, samen met mijn collega Liesbeth van Vugt, een aparte, kleinschalige school op te zetten voor deze bijzondere doelgroep. We begonnen met een klein gebouw en een onderbouw bestaande uit één klas. Inmiddels telt onze school ongeveer 130 leerlingen.”

Waarin verschilt Pleinschool Helder van een ‘normale’ school?
“Voor de volledigheid: we vallen binnen het reguliere onderwijs en leiden ook gewoon op voor een diploma. In die zin verschillen we niet van andere scholen. Wél kiezen we voor een andere benadering. Op een reguliere school ontbreken vaak simpelweg de middelen om leerlingen met autisme of ADHD de extra aandacht te geven die ze nodig hebben. Op onze school werken we in kleine groepen en besteden we extra veel aandacht aan structuur en duidelijkheid. Een voorbeeld? Vaak gaat het om hele kleine dingen. Een docent die leerlingen vijf minuten geeft om een bepaalde opdracht uit te voeren, moet niet na vier minuten alweer doorgaan met de les. En lessen vallen sowieso nooit onverwacht uit, desnoods ga ik zelf voor de klas staan. Ook weten we van elke leerling precies wat zijn valkuilen en voorkeuren zijn.”

Dat vergt wel specifieke vaardigheden van een docent.
“Absoluut, niet voor niets besteden we veel aandacht aan de werving van docenten. We voeren uitgebreide gesprekken en laten kandidaten altijd minimaal een dagdeel meelopen. Het is nu eenmaal een bijzondere doelgroep die een bijzondere aanpak vergt. Of ik het lesgeven zelf niet mis? Niet echt. Ik vind het nu vooral heel erg leuk om leiding te geven aan een team: veel praten, luisteren en samen obstakels overwinnen. Net als lesgeven is het echt mensenwerk, heerlijk!”

Je hebt een ICT-achtergrond. Welke rol speelt ICT op jullie school?
“Sinds begin dit jaar nemen we deel aan een landelijk netwerk gepersonaliseerd leren. Uitgangspunt is dat het onderwijs – in een door ICT ondersteunde omgeving – optimaal wordt afgestemd op de individuele leerbehoeftes en ambities. Zeker voor leerlingen met zulke diverse achtergronden – van ADHD en Asperger tot hoogbegaafdheid – is dat een uitkomst: het stelt ons in staat het onderwijs nóg beter af te stemmen op het individu.”

Wat zijn als school jullie ambities voor de komende jaren?
“In het kader van passend onderwijs besteden ook reguliere scholen steeds vaker meer aandacht aan leerlingen met autisme of ADHD. Toch krijgen we nog steeds regelmatig van collega-scholen te horen dat wat wij doen écht heel specialistisch werk is. Leerlingen die in het reguliere onderwijs uitvallen, gaan bij ons in de regel alsnog met een diploma van school; dankzij de kleinere klassen, het betrokken en deskundige team, en de specialistische aanpak. Het is duidelijk welke meerwaarde onze school nu en in de toekomst heeft.”

 

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.