Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Vereniging OMO 100 jaar: toen nu en straks

6 september 2016 | Overige berichten | 0 reactie(s) Vereniging | Scholen | Medewerkers

Brabant had er anders uitgezien zonder de pioniers die 100 jaar geleden hun nek uitstaken voor goed onderwijs. Hun werk is voortgezet door een aantal generaties aan collega’s. En vandaag de dag zetten wij - 6.800 collega’s – ons nog steeds in voor onze 61.000 leerlingen. Dáárom vieren we dit schooljaar met alle collega’s het eeuwfeest van onze vereniging. Een bijzondere mijlpaal: 100 jaar OMO, 100 jaar ‘Onderwijs Met Overtuiging’.

Het ontstaan

Goede verdeling van onderwijsaanbod in Noord-Brabant, meer hoger opgeleiden en culturele emancipatie van de overwegend katholieke bevolking. Wat was er toch gebeurd als Dr. Moller, Dr. Knippenberg, Asselbergs, lokale ondernemers en een aantal geestelijken niet waren opgestaan met dit ideaal en onze vereniging startten? Zij hadden de moed om hier vorm aan te geven en precies een eeuw geleden de eerste twee scholen te openen: op 5 september 1916 het (huidige) Mollerlyceum in Bergen op Zoom, een dag later gevolgd door het (huidige) Dr. Mollercollege in Waalwijk. En het begon erg eenvoudig. Het was echt behelpen: in een woonhuis volgden in totaal zo’n 50 leerlingen hoger burgeronderwijs in de twee scholen.

 

De groei

Door crisis en oorlog heen vestigde de vereniging eerst negen scholen in de grotere gemeenten en daarna een flink aantal in de plattelandsgemeenten. In Brabant ontstond zo voor iedereen op maximaal een afstand van 12 km een fabriek én een school. De emancipatie ging steeds verder, want zo rond de jaren negentig vielen ook meer scholen voor vbo/mavo onder het bestuur van de vereniging. Leerlingen van alle niveaus kunnen vandaag de dag op 68 plekken goed onderwijs genieten, mét overtuiging door jullie gegeven. Dank jullie wel, allemaal, voor jullie inzet, elke dag weer, voor onze leerlingen. Wat is er ontzettend veel gebeurd. Bekijk de digitale tijdlijn voor animaties, filmpjes en foto’s uit alle gelederen en tijdvakken van de vereniging. Deze verbeeldt onze geschiedenis. Samengesteld met hulp van vele vroegere en huidige collega’s.  

De vereniging nu

De kracht van onze vereniging zie je mijns inziens vooral in de eigenheid van onze scholen, en juist ook in de onderlinge verbondenheid. Want samen zijn we sterker: door de mogelijkheden en de intentie tot kennisdeling, innovatie en het benutten van schaalvoordelen. Soms lukt dat goed, soms gaat dat minder. Dat is inherent aan verscheidenheid. Maar die koesteren we. Want juist die verscheidenheid maakt dat we kleinschalig en lokaal dichtbij zijn. Zo zijn we ooit begonnen, die aanpak heeft zichzelf 100 jaar bewezen en daarom doen we dat nog. Deze onderlinge verschillen met elkaar delen, versterkt de professionaliteit van al onze medewerkers. En daar profiteren onze leerlingen van, elke dag weer.  

...en straks

De komende jaren ligt de focus, nog meer dan in het verleden, op de ontwikkeling van leerlingen in een snel veranderende maatschappij. Een maatschappij waarin technologische vernieuwingen en mondialisering centraal staan. Daarbij is er niet alleen aandacht voor cognitieve vaardigheden. We ontwikkelen de talenten van iedere leerling vanuit drie ethische basisbegrippen die onze identiteit weerspiegelen: goed onderwijs, een goed mens en goed leven. Zo verwerven onze leerlingen goede startposities voor vervolgonderwijs en voor toetreding tot de maatschappij als zelfbewuste, verantwoordelijke wereldburgers. In Koers 2023  verwoorden we onze ambitie voor de komende jaren, gebaseerd op input vanuit alle betrokkenen bij de vereniging. In het najaar is dit document in concept gereed. Vieren!  

Tot slot: ik ben dankbaar voor de bijdrage van alle voormalig- en huidige medewerkers aan deze rijke geschiedenis, en aan alles wat er de komende jaren nog staat te gebeuren binnen de vereniging. En ik hoop velen van hen te ontmoeten bij de viering in de Sint Jan op zondag 11 december 2016 en bij het OMO-feest op 31 maart 2017.

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.