Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Deel je mee in ons netwerk?

20 oktober 2016 | Johan van Hoof | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

Kennisdeling.

Ons Middelbaar Onderwijs hecht veel waarde aan het delen van kennis. Daarom zijn er verschillende kennisnetwerken opgezet o.a. voor levensbeschouwing, aardrijkskunde, natuurkunde, engels etc..

Samen met Sybe Kootstra van het Varendonckcollege Someren, ben ik aanvoerder voor het kennisnetwerk VMBO-BINASK, bedoeld voor docenten biologie, nask, nask-1 (natuurkunde), nask-2 (scheikunde) en eventuele varianten hierop zoals mens&natuur, science, natuur-techniek of biologie-verzorging.

Na een scholing vanuit OMO, verzorgd door de open universiteit, hebben we een start gemaakt met dit kennisnetwerk. Na een eerste werving, waarbij alle OMO-scholen zijn benaderd via de mail, bleek er voldoende animo. Wel viel op dat niet alle scholen de uitnodigingsmail, ook na een herinnering aan de betreffende docenten, hadden doorgestuurd. En ook bij een recente nieuwe uitnodiging voor deelname is dit niet gebeurd.

Het afgelopen jaar hebben we twee bijeenkomsten gehad in het gebouw van OMO (goed bereikbaar en centraal). Gezien de enthousiaste en positieve reacties zijn we van plan het komende jaar 3 bijeenkomsten te plannen.

Gezien het doel, delen van kennis, hebben we presentaties gehad tijdens deze bijeenkomsten van leuke, interessante initiatieven van verschillende collega’s. Ook denken we aan vraaggestuurd werken waarbij zaken kunnen worden ingebracht en we elkaar kunnen helpen. Ons netwerk heeft ook de opleidingsinstituten Fontys en HAN erbij betrokken. Onze bedoeling is verder dat studenten, b.v. stagiaires op onze scholen, gaan deelnemen zodat het voor deze nieuwe generatie docenten vanzelfsprekend wordt deelnemer te zijn van een kennisnetwerk. De bedoeling van OMO en het netwerk is om het kennisdelen ook digitaal te laten verlopen maar daarvoor wordt nog gezocht naar een optimale manier.

De ontwikkeling van het kennisdelen sluit goed aan op de doelstellingen van het lerarenregister (heb je je al aangemeld?). De bedoeling is dat we de activiteiten van het netwerk erkent krijgen voor dit register als scholingsactiviteit/professionaliseringsactiviteit. OMO ondersteunt ons hierbij.

Het netwerk kan ook interessante sprekers uitnodigen om te informeren over belangrijke, interessante, motiverende ontwikkelingen in het natuurwetenschappelijke onderwijs. Maar we kunnen het netwerk ook inzetten om ondersteuning te bieden b.v. via examenbesprekingen, leerplanontwikkelingen e.d..

Onze bijeenkomsten voor het komende schooljaar staan gepland in de volgende maanden:

oktober 2016, februari 2017 en juni 2017.

Is jouw interesse gewekt? Kan het netwerk ook iets voor jou betekenen? Heb je zin om deelnemer te worden van dit netwerk? Meld je dan aan bij ondergetekende: j.hoof@merletcollege.nl

Je ontvangt dan tegen die tijd een uitnodiging voor de bijeenkomsten en wordt op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.

Mede namens Sybe wellicht tot ziens bij onze bijeenkomsten,

Johan van Hoof

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.