Rubriek collega met passie: "Ik werk graag OMO-breed samen"
22 januari 2018 | OMO nieuwsbrief | 0 reactie(s)
Koers 2023 | Scholen | Medewerkers
In deze rubriek komen collega’s aan het woord over hun passie voor het vak. Met antwoord op vragen als: waarom doe je dit? Waar ben je het meest trots op? Wat vind je lastig, en waar leer je van? Deze keer Wendy de Jong-Thijssen van het Dr.-Knippenbergcollege in Helmond.
Docent Frans (“ik heb nog één klas”), maar vooral actief als coördinator van verschillende onderwijsinnovatie trajecten. Zo is Wendy coördinator internationalisering van de OMO Scholengroep Helmond, WON en Brainport. Ook is ze oprichter van het ‘Academisch Genootschap’. Als coördinator WON (Wetenschapsoriëntatie Nederland) heeft Wendy een leerlijn onderzoeksvaardigheden voor de afdeling vwo opgezet. “Ik ben een verbinder. De afgelopen jaren heb ik diverse innovatietrajecten geïmplementeerd binnen het Dr.-Knippenbergcollege en ook OMO Scholengroep Helmond breed ”.
Naam: Wendy de Jong-Thijssen
School: Dr.-Knippenbergcollege in Helmond
Vak: Frans
Functie: docent Frans, maar vooral initiatiefnemer en coördinator van innovatieve onderwijstrajecten
Hoe komt het dat je zo nauw betrokken bent bij allerlei nieuwe initiatieven?
“Ik denk dat ik iemand ben die tamelijk goed aanvoelt wat de toekomst gaat brengen. Dat roept allerlei plannen en ideeën op. Deze weet ik vervolgens te vertalen in een project- of beleidsplan, waarvoor ik mensen enthousiast probeer te maken.”
Laten we een paar voorbeelden doornemen. Je hebt landelijk voorgesteld om aandacht te besteden aan internationalisering van het praktijkonderwijs.
“Internationalisering heeft landelijk de aandacht, al jaren. Het viel mij echter op dat het praktijkonderwijs daarbij niet in beeld is. Ik heb voor de OMO Scholengroep Helmond een beleidsplan internationalisering geschreven. De ambitie die wij hierin uitspreken betreft ook de leerlingen van het praktijkonderwijs. Landelijk heb ik de politiek, het onderwijsveld en instanties die zich bezighouden met subsidie van internationalisering samengebracht.”
Waar moet ik dan aan denken?
“Internationalisering leert iedere leerling over zijn rol en verantwoordelijkheden als wereldburger en hij ontwikkelt vaardigheden rondom zijn mondiaal burgerschap. Dit houdt in dat de leerling algemene kennis verwerft en leert meedenken over internationale vraagstukken en wereldwijde problematiek. Maar het gaat ook om internationale kennisverbreding en -verdieping die gekoppeld is aan de specifieke leer-, vak- en loopbaandoelen. In Helmond hebben we de ambitie uitgesproken dat iedere leerling binnen de OMO Scholengroep Helmond minimaal 1 keer gedurende zijn schoolcarrière over de eigen landsgrenzen heen, binnen een internationale context, gefunctioneerd moet hebben.”
Zoom eens in op het Praktijkonderwijs
“Leerlingen van de Praktijkschool Helmond zijn op dit moment druk bezig met ontwikkelingssamenwerking. Een aantal leerlingen is, na gesolliciteerd te hebben, benoemd tot ambassadeur van Stichting Helmond San Marcos. Door het kennismaken met en het organiseren én deelnemen aan allerlei activiteiten werken zij stap voor stap aan hun mondiaal burgerschap.”
De startnotitie ‘Internationalisering en praktijkonderwijs’ is goed ontvangen
“Klopt, we zijn nu bezig om de startnotitie verder uit te werken. De VO-raad, Nuffic, Erasmus+ en de Sectorraad Praktijkonderwijs zijn enthousiast, en het eerste overleg in Den Haag wordt binnenkort vervolgd. De scholen voor praktijkonderwijs binnen OMO die nog niet op de hoogte zijn maar wel geïnteresseerd zijn nodig ik uit contact op te nemen.”
Een heel ander onderwerp is de nieuwe tweejarige brugklas van de OMO Scholengroep Helmond
“Vanaf augustus 2018 biedt de OMO Scholengroep Helmond ‘Domein Onderwijs’ aan, een tweejarige brugklas havo/vwo. Het doel is onder andere om tegemoet te komen aan de vraag van een groep leerlingen en hun ouders naar ander onderwijs. Denk aan leerlingen die eerder Montessori onderwijs gevolgd hebben of op de Vrije School hebben gezeten. Hiervoor hebben we een opzet gemaakt waarbij leerlabs (o.a. ‘Mens & Maatschappij’ en ‘Mens & Natuur’) en ateliers (faciliterende ervaringsdomeinen) centraal staan.”
En wat kun je zeggen over het Academisch Genootschap?
“Ook dat is een mooi initiatief. Ruim een jaar geleden kwam er een groep meiden naar me toe. Meiden met ambitie. Ze willen naar de top en ze vragen zich af hoe ze daar kunnen komen. Dat is uitgemond in het Academisch Genootschap. Yvonne Kops, lid raad van bestuur van OMO, heeft vorig jaar de opening gedaan. En inmiddels hebben de meiden al heel wat topvrouwen op bezoek gehad waaronder de vrouwelijke president-directeur van Shell Nederland, Marian van Loon, en zakenvrouw van het jaar Elske Doets. Karin Raes, eigenaresse van Raes Management Consultancy, heeft een managementtraining over diversiteit en leiderschapskwaliteiten gegeven.”
“Het Academisch Genootschap is gericht op leerlingen in de bovenbouw van het vwo die vooruit willen en die een bijdrage willen leveren aan het onderwijs van hun afdeling. Dit initiatief willen we binnen OMO graag delen.”
Wat wil je graag dat er bij je collega’s blijft hangen van dit interviewartikel?
“Dat er in het onderwijs veel nieuwe dingen mogelijk zijn en dat er ook altijd collega’s zijn die graag instappen. Dat ik uiteraard over de besproken projecten graag bereid ben informatie te delen.”
Email Wendy: w.dejong@drknippenbergcollege.nl