Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Persbericht Dag van de Duurzaamheid op Jozefmavo in Tilburg en het Sint-Janslyceum te ‘s-Hertogenbosch

10 oktober 2018 | Persberichten | 0 reactie(s) Scholen

Voortrekkersrol duurzaamheid in het onderwijs 

Woensdag 10 oktober was de Dag van de Duurzaamheid. Frank Kraus, vestigingsdirecteur van de Jozefmavo, rector Jean Wiertz van het Sint-Janslyceum en de Stichting Schooldakrevolutie grijpen deze dag aan om de leerlingen op een leuke, leerzame en laagdrempelige manier bewust te maken van klimaatverandering. 

“Als er een jongere is in Zweden die het er voor over heeft om met een eenmansactie aandacht te vragen voor klimaatbeheersing, als we beseffen dat ijskappen smelten en dat we voor het eerst sinds lang te maken hadden met een watertekort in onze zomer, dan is het goed om met onze leerlingen stil te staan bij duurzaamheid, energiebesparing en klimaatverandering. Op de ‘Dag van de Duurzaamheid’ besteedden we op de Jozefmavo aandacht aan beheersing van ons klimaat en wat daar voor nodig is.” Aldus Frank Kraus, vestigingsdirecteur van de Jozefmavo in Tilburg.

Al Gore spreekt leerlingen toe

De Al Gore film ‘An Inconvenient Sequel’ werd getoond aan leerlingen van de leerlingenraad en een afvaardiging van het docententeam (Jozefmavo) en aan ruim 150 leerlingen van VWO 5 in het kader van ‘workshadowing’ (Sint-Janslyceum).  De film werd geïntroduceerd door een bij Al Gore getrainde programmaleider, een zogenaamde Climate Reality Leader en Al Gore zelf sprak de leerlingen toe via een videoboodschap. 

Jozefmavo: een duurzame school, zowel in als buiten de les                                   

De Jozefmavo ontving een aantal kleine zonnepanelen die ingezet worden om aan leerlingen uit te leggen hoe zonne-energie werkt. Daarnaast pakken zij nog meer activiteiten op rondom duurzaamheid, recycling en klimaatbeheersing. De invulling daarvan wordt gedaan door leerlingen en docenten van de school. Denk aan ‘het belang van voldoende zuiver water’ en ’het besparen van energie via zonnepanelen’. De school gaat dit project delen met andere scholen van de vereniging om zo meer leerlingen bewust te maken van klimaatverandering. 

Sint-Janslyceum: bewustwording i.c.m. workshadowing
Het Sint-Janslyceum kent een jaarlijkse Sint-Jansdag. ‘Respect’ is hierbij de rode draad. Bewustwordingsdagen worden ze wel genoemd. Die bewustwording vindt men terug door het jaar heen in lessen en projecten. De ‘workshadowingsdagen’ voor de leerlingen van VWO 5 zijn daar een voorbeeld van. Decaan Annemarij Wasser: “Voordat leerlingen gaan kijken naar de wereld van werk bij bedrijven en instellingen is het goed te realiseren dat die wereld flink aan het veranderen is, robotisering speelt daarin een rol, maar ook duurzaamheid en zorg voor onze aarde. De film van Al Gore draagt bij aan bewustwording voor onze leerlingen over circulaire economie en duurzaamheid.” Docent Anton van der Heijden (AK) begeleidt het project van Schooldakrevolutie. “In vwo 5 gaan de lessen op dit moment over klimaatverandering. De gedachte dat het klimaat altijd stabiel en onveranderlijk is blijkt niet te kloppen. De snelheid waarin klimaatverandering zich nu lijkt te voltrekken is meer dan verontrustend. Het is in ons belang dat iedereen geïnformeerd is over de urgentie van handelen. Daarom lezen onze leerlingen het IPCC-rapport, daarom praten wij over het belang van duurzaamheid en over de toekomst, de wereld waarin zij leidend zijn.”

Energielabel
Het energielabel moet mensen stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen. Overheidsorganisaties die in publieke gebouwen van meer dan 250 m2 zitten moeten het energielabel goed zichtbaar voor publiek ophangen. Bij de Jozefmavo, met energielabel A++++, hangt het zichtbaar in de aula. Het label geeft inzicht in de energiezuinigheid van een gebouw. Het zegt iets over de mate van isolatie van de vloer, de wanden en het dak en hoe zuinig de installaties voor verwarming, warm water en ventilatie zijn. Op ander scherm in de aula wordt getoond hoeveel er aan energie wordt bespaard door de geplaatste zonnepanelen.

Zonnepanelen op de helft van alle schooldaken
2College Jozefmavo en Sint-Janslyceum vallen onder het bestuur van vereniging Ons Middelbaar Onderwijs. Op meer dan de helft van alle schooldaken van de vereniging liggen inmiddels zonnepanelen. Verduurzaming van de onderwijsgebouwen door de toepassing van diverse energiebesparende maatregelen staat hoog op de agenda. De scholen werken aan het betrekken van duurzaamheid in het onderwijs.

Lees hier verder over Jozefmavo
Lees hier verder over Sint-Janslyceum

 

 

 

 

 

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.