Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Je brein zoekt niet vanzelf naar diversiteit

15 november 2016 | Overige berichten | 0 reactie(s) Vereniging | Medewerkers

Op 13 oktober vond de eerste gezamenlijke DNO/OMO2 studiedag plaats met als thema ‘diversiteit en leiderschap’. 

Je zoekt iemand die op je lijkt

De dag begon met een opening door Esther Mollema, sinds eind 1999 directeur van Direction. Door middel van prikkelende stellingen werd gediscussieerd over vragen als ‘’Hoe zoeken we leiders?’, ‘Verandert dit door de tijd?’ en ‘Kiezen we de beste of kijken we naar teamsamenstellingen? Mensen zijn meer caring dan daring, waardoor je diversiteit in je team nodig hebt om lastige dingen op te lossen; dit kun je niet alleen. Het menselijk brein gaat niet vanzelf op zoek naar diversiteit, je zoekt iemand die op je lijkt. Belemmerende factor hierin is dat Nederlanders enorm stereotype denkers zijn, hoewel we zelf vinden van niet. Het goede nieuws is dat je hier wel beter in kunt worden door middel van een growth mindset en daar ligt dan ook de uitdaging voor ons allen!

Inclusie en verbinding

Marga van der Zanden, lid kernstaf, gaf een toelichting over het diversiteitsbeleid van onze vereniging. Zij startte met actualiteiten om zicht te krijgen op diversiteit in relatie tot realiteit. Ze lichtte aan de hand van kengetallen het herijkte beleid van de vereniging toe. In dit herijkte beleid zijn ‘inclusie’ en ‘verbinding’ nadrukkelijk benoemd. Hiermee sluit het beleid naadloos aan bij de contouren van Koers 2023 te weten goed onderwijs, goed mens, goed leven en goed handelen. Als vereniging omarmen en benutten we diversiteit. Marga lichtte tot slot relevante processen toe en gaf hiermee voeding hoe het beleid in de praktijk tot uitvoering komt. 

Geïnteresseerd in diversiteit(sbeleid)?

Je kunt je aansluiten bij het kennisnetwerk diversiteit. Je blijft dan op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en je kunt meepraten over toekomstig beleid. Informatie bij Natascha van Iersel, nja.vaniersel@omo.nl.

Na de lunch waren er diverse workshops waar deelnemers uit konden kiezen: 
Erna Versteegden verzorgde de workshop Mindbugs, waarin de deelnemers duidelijk werd gemaakt dat we allemaal anders handelen dan we denken, vooral als het op beoordelen van mensen aankomt. Deelnemers vulden een test in die de persoonlijke (on)bewuste voorkeuren rondom leiderschap in kaart brengt. 

Esther Mollema verzorgde de workshop Inclusief Leiderschap. Hier ging ze dieper in op drijfveren en leerden deelnemers hoe belangrijk het is om iedereen in het team te betrekken en hoe je de dialoog met elkaar kunt opzoeken. 

Als derde keuzemogelijkheid werd een rondleiding door het voormalig bedrijventerrein Strijp-S aangeboden, waardoor deelnemers kennis maakten met de ontwikkeling van dit stadsdeel in de laatste jaren en met de activiteiten die er nu plaatsvinden, ook op het gebied van onderwijs. 

Yvonne Kops, lid van de raad van bestuur van OMO, sloot de dag op goede wijze af met een toespraak over het thema ‘diversiteit en leiderschap’ in relatie tot onderwijs. 

Bij IGLUU, een moderne en sfeervolle locatie in de Lichttoren in Eindhoven, ontvingen we op de deze dag 90 collega’s. Deze eerste samenwerking van OMO2 en DNO is voor ons een succes gebleken.

Onze insteek is ook in de toekomst, zowel samen als apart, weer meerdere inspirerende themadagen te organiseren. Ook dan hopen we dat de collega’s uit het middenmanagement en directie weer aan zullen sluiten! 

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.