Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

Nieuwsfilter

Verwijder resultaten

Type

« Terug naar zoekresultaten

Viering eeuwfeest in Sint Janskathedraal en Jheronimus Bosch Art Center

11 december 2016 | Persberichten | 0 reactie(s) Vereniging | Koers 2023 | Onderwijs | Scholen

Viering eeuwfeest in Sint Janskathedraal en Jheronimus Bosch Art Center.

Vandaag, 11 december, heeft Ons Middelbaar Onderwijs in Den Bosch stilgestaan bij het 100-jarig bestaan van de vereniging.

Viering Sint Janskathedraal

Het programma startte in de ochtend met een viering in de Sint-Janskathedraal, in aanwezigheid van drie bisschoppen. De viering, bijgewoond door ruim 850 belangstellenden, werd gecelebreerd door Mgr. Gerard de Korte, bisschop van het bisdom 's- Hertogenbosch. Als concelebranten waren aanwezig Mgr. Jan Liesen, bisschop van het bisdom Breda, en Mgr. Jan Hendriks, bisschopreferent voor het katholieke onderwijs. Titus Frankemölle, diaken en tevens rector van een OMO-school, benadrukte onder meer het belang van inclusief onderwijs en saamhorigheid, toen en nu, en de opdracht van paus Franciscus om ons als katholieke scholenvereniging vooral te bekommeren om de tweedeling en armoede in de maatschappij. Ook leerlingen en docenten leverden een bijdrage aan deze viering. De leerlingen die mee waren geweest met de recente reis naar Rome waren aanwezig, samen met hun ouders.

 

 Lunchbijeenkomst in het Jheronimus Bosch Art Center

Na de viering startte de lunchbijeenkomst voor relaties van de raad van bestuur van vereniging OMO. Burgemeester Ton Rombouts opende, als gastheer namens de stad Den Bosch, met een warm welkom en onder andere ook een terugblik op de eigen middelbare schooltijd.

Staatssecretaris Sander Dekker ging in op artikel 23 van de grondwet, in 2017 ook 100 jaar oud: “Artikel 23 staat wat mij betreft niet ter discussie, wel de uitwerking in onderliggende wetgeving. Ik wil graag meer ruimte scheppen ook voor nieuwe spelers, en daarmee nog meer recht doen aan de vrijheid van onderwijs. Geen betere manier om de toekomst veilig te stellen dan via de route van het onderwijs.“

Commissaris van de Koning Wim van de Donk ging in op de betekenis van vereniging OMO voor Brabant en de sociale functie van het onderwijs. “‘Echt onderwijs gaat over relaties. Onderwijs geven is iets heel bijzonders. Wij zijn vereniging OMO veel dank verschuldigd, en we rekenen op de vereniging voor de komende 100 jaar”.

Tot slot ging voorzitter Eugène Bernard in op vereniging OMO toen, nu en straks: “Brabant had er anders uitgezien zonder de pioniers die 100 jaar geleden hun nek uitstaken voor goed onderwijs. Het werk van die eerste pioniers is voortgezet door een aantal generaties aan collega’s. En vandaag de dag zetten 6.800 collega’s zich nog steeds in voor onze 62.000 leerlingen. De komende jaren ligt de focus, nog meer dan in het verleden, op de ontwikkeling van leerlingen in een snel veranderende maatschappij. Een maatschappij waarin technologische vernieuwingen en mondialisering onze samenleving sterk beïnvloeden. We ontwikkelen de talenten van iedere leerling vanuit vier ethische basisbegrippen die onze identiteit weerspiegelen: goed onderwijs, een goed mens, goed leven en goed handelen.”

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.