Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

OMO-Rome-reis boven alle verwachtingen!

4 december 2016 | Bill Banning | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

OMO-Rome-reis boven alle verwachtingen! 

Fantastisch, dat was in een woord de reactie van Danique van Dommelen, Anne Dekkers en Myrthe Buist op de vraag hoe ze de Romereis hadden ervaren. Deze drie leerlingen van het d’Oultremontcollege hebben een prachtige week achter de rug. Van 13 tot en met 18 november mochten zij namelijk met 97 anderen gratis en voor niks naar Rome (met dank aan VERUS, de vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs). Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) viert namelijk haar eeuwfeest en schreef een wedstrijd uit: wie de mooiste motivatiebrief schreef, mocht mee naar Rome. Danique, Anne en Myrthe schreven prachtige brieven, waardoor er maar liefst drie leerlingen van deze school mee mochten. Het bericht van deze uitverkiezing viel in goede aarde. Zo liet Danique weten: ‘Toen ik nog op school was belde ik mijn moeder op om het haar te zeggen. Toen was ze al heel blij aan de telefoon. Toen ik thuis was knuffelde ze me meteen en was ze heel erg blij (misschien nog blijer dan mij!)’. 

De reis heeft op alle drie jongedames een diepe indruk gemaakt. Zo zei Myrthe: 'De reis naar Rome was een prachtige ervaring, niet iets wat je zomaar meemaakt. We hebben ontzettend veel gezien en ik ben erg blij om er te zijn geweest’. Anne onderstreepte dat van harte: ‘Toen ik in Rome was heb ik verschillende mooie dingen gezien. Ook heb ik tijdens deze reis veel vrienden gemaakt die ook op de foto's staan. Verder was het ook erg bijzonder om alle armen op straat te zien en te beseffen hoe goed wij het hebben. Ook het moment dat wij de Paus zagen heeft indruk gemaakt, al vermoed ik dat de paus voor de vele ouderen uit Nederland nog meer betekenis heeft’.

De Sint Pieterskerk maakte van alle gebouwen de meeste indruk: ‘Dat is zo’n enorm grote kerk als je dat vergelijkt met hier. En als je al die verhalen hoort die er achter schuilgaan, dat is bijna niet te geloven. Maar eigenlijk is alles in Rome zonder meer bijzonder’ (Anne).  Myrthe verbaast zich over de enorme blokken steen waarmee veel oude gebouwen in Rome gebouwd zijn: ‘Hoe kregen ze dat toen voor elkaar?’

Naast de gebouwen was vooral de sfeer in de groep heel bijzonder. ‘Doordat je veel met elkaar bent, krijg je in korte tijd een goede band met elkaar. We hebben dan ook veel lol met elkaar beleefd, je kon ook echt merken dat iedereen echt gemotiveerd en enthousiast was voor deze reis’ (Anne). Ook Myrthe vond de groep geweldig: ‘Het klikte direct met iedereen, het was als het ware een kleine familie. We vertelden elkaar ook dingen die je normaal nooit tegen vreemden vertelt’. Het was alleen jammer dat het bezoek aan de San Egidio-gemeenschap die zich inzet voor kansarmen niet door kon gaan. De vindingrijkheid van de jongelui kende echter geen grenzen: ze kochten croissants en deelden die uit aan daklozen op straat. Over eten gesproken, Rome zou Rome niet zijn zonder als smul-paap te eten: ‘Iedere avond gingen we met de hele groep van honderd jongelui in een restaurantje eten. We hebben heel wat pizza’s en pasta gegeten. Al kan ik nu even geen pasta meer zien’.

Kortom, een reis om nooit te vergeten. OMO maakte dit mogelijk, zoals OMO al honderd jaar onderwijs voor de Brabantse jeugd mogelijk maakt. Vanuit een diep katholieke en sociale inspiratie opgericht, timmert OMO ook nu nog steeds aan de weg. Deze Romereis maakt duidelijk de katholieke inspiratie ook vandaag de dag nog tot de verbeelding van jonge mensen kan spreken. Daarmee neemt OMO héél de mens serieus. Waar het huidige onderwijsbeleid zich soms blind staart op cognitieve prestaties en benchmarks, laat deze reis zien dat ook sociaal-emotionele, culturele en spirituele zaken jonge mensen kunnen inspireren om waarachtig mens en medemens te worden.

Verslag door dr. Bill Banning, docent d’Oultremontcollege Drunen

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.