Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Leerlingen herdenken overleden dierbaren

5 november 2020 | Bill Banning | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

Woensdag 28 oktober stond er een witte telefooncel in de grote aula en er vonden interviews met leerlingen plaats. Veel leerlingen vroegen zich af wat dit te betekenen had. Maandagavond laat had ondergetekende een mailtje ontvangen vanuit een landelijke organisatie met een dringende vraag: of we voor woensdag een aantal leerlingen bereid zouden weten te vinden om geïnterviewd te worden met betrekking tot recente rouwervaringen. Met dank aan een snel reagerende schoolleiding, aan collega’s Annerieke Bogers en Ludo Baeten, kregen we uiteindelijk maar liefst zeven leerlingen uit alle leerlagen bereid om hier aan deel te nemen. Te weten: Tess, Mette van Tuijl, Amy van Laaren, Eline Bouten, Bas van den Hoven, Andy Jonkers en Lisa van den Bogaerdt.

Het was indrukwekkend om te zien hoe zij – in de volle openbaarheid van een aula en nog wel voor de camera – hun persoonlijke verhaal deden. Twee filmpjes staan inmiddels op internet (https://start.verus.nl/title/ik-vergeet-je-niet/?show_season_two, zie materialen VO-MBO). Ook de beide programmamakers, Casper en Anne Christine, waren diep onder de indruk en schreven in hun dankmail: “Wij hebben gisteren een zeer bijzondere opnamedag mogen beleven. Daarbij zijn wij geraakt door de openheid en sfeer waarin leerlingen uit verschillende leerjaren hun persoonlijke verhalen wilden delen. De onbevangenheid waarmee leerlingen hun persoonlijke verdriet met ons deelden, laat zien dat uw leerlingen in een fijne en veilige sfeer naar school gaan!”

Na afloop mailde Andy Jonkers zijn mening: “Ik vind het hele mooie actie waarvan ik denk dat het heel veel mensen zal inspireren om erover te praten waardoor ze er niet meer zo mee zitten.”

Allerzielen en VERUS

Dit initiatief gaat uit van VERUS, vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs. In de christelijke traditie is november bij uitstek de maand waarin overledenen worden herdacht. In de katholieke kerk gebeurt dat met Allerzielen (2 november), in de protestantse kerken op de laatste zondag van het kerkelijk jaar (Eeuwigheidszondag, dit jaar op 22 november). Afscheid nemen van vrienden, goede kennissen of familie is een intens proces. Door de coronacrisis heeft dit een heel andere dimensie gekregen, waarbij er op afstand of zelfs online afscheid moet worden genomen. Ook leerlingen hebben zo hun opa’s, oma’s of andere dierbaren soms op afstand vaarwel moeten zeggen.

Handreiking

VERUS wil komende maand een hoopvolle handreiking aanbieden om met leerlingen en studenten stil te staan bij afscheid nemen, gemis en verlies. De insteek is dat we onze dierbaren die ons zijn ontvallen, niet zullen vergeten en dat we geloven dat ze op de één of andere manier nog bij ons zijn.

Op 12 november om 10.30 uur kun je op http://start.verus.nl met je klas deelnemen aan een live viering waarin we stilstaan bij het gemis van dierbaren die zijn overleden. De vieringen blijven digitaal beschikbaar zodat iedereen – desgewenst – ook na de proefwerkweek hier aan kan deelnemen, waarbij je gebruik maakt van het videomateriaal en de oogst van een voorbereidende werkvorm. Vanaf 29 oktober staan op start.verus.nl werkvormen en bijpassende video’s klaar. Deze werkvormen en video’s zijn op eigen gelegenheid op school en in de klas te gebruiken via het digiboard.

Bill Banning – docent levensbeschouwing d’Oultremontcollege Drunen

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.