Het OMO-fonds helpt
8 december 2020 | Interne berichten | 0 reactie(s)
OMO nieuwsbrief | Overige berichten | Vereniging | Medewerkers
Het OMO-fonds voor mij
- een collega aan het woord -
“Vier jaar geleden ben ik gescheiden, een hele heftige tijd.
Na mijn scheiding kwam ik in de financiële problemen. Dit kwam mede door het huis wat met verlies verkocht werd en ik genoodzaakt was om particulier te huren. Ik was ineens co-ouder en had om de week de zorg voor mijn drie kinderen. Het was vooral balletjes in de lucht houden. Ik merkte al snel dat het financiële gedeelte zijn tol begon te eisen en ik werd erg creatief met rondkomen.
Toen ik een paar jaar later bij een gesprek met mijn leidinggevende over mijn situatie vertelde en welk effect dit op mij had kwam zij met het OMO-fonds, een andere collega had me hier ook al eens over verteld maar ik wilde het destijds vooral allemaal zelf proberen te regelen. Ik besloot toch maar eens informatie in te winnen want ik merkte dat mijn situatie een beetje uitzichtloos begon te worden, en ik wilde graag een toekomst voor mij en mijn kinderen opbouwen. Het laatste wat ik wilde was weglopen voor mijn verantwoordelijkheden, maar ik kwam geen steek verder dus besloot ik om hulp te vragen.
Dat was een hele goede keuze. Zo fijn dat er een fonds is dat je kan helpen om samen naar oplossingen te kijken. Ik moest schriftelijk een aanvraag indienen en uitleggen hoe ik in deze situatie terecht was gekomen, wat ik allemaal gedaan had om mijn situatie te verbeteren en wat het fonds eventueel voor mij kon betekenen. Na dit gedaan te hebben werd er al spoedig contact met me gezocht om het een en ander in werking te zetten. Ik kreeg een financieel adviseur op bezoek die met mij naar de situatie heeft gekeken en mij hier en daar heeft geholpen om alles nog inzichtelijker te krijgen.
Vervolgens heeft deze aardige adviseur een voorstel gedaan aan het OMO-fonds om mijn situatie te verbeteren.
Een korte tijd later werd ik gebeld met het fantastische nieuws dat het bestuur van het OMO-fonds had besloten om mij te helpen. Sindsdien heb ik weer meer perspectief, veel meer rust en zicht op een toekomst. Ik weet zeker dat er meer collega’s zijn die in een vergelijkbare situatie zitten. Wees niet te trots om hulp te zoeken, er zijn gelukkig mogelijkheden die, in dit geval in de vorm van het OMO-fonds, te bereiken zijn.
Ik ben het OMO-fonds ontzettend dankbaar, het heeft mijn leven aanzienlijk verbeterd en ik heb weer rust en kan weer mijn werk uitoefenen zoals ik dat altijd heb gedaan.”

Een uniek sociaal fonds
Met 23 eurocent per maand kun je jezelf en je collega’s van OMO te hulp schieten als de financiële nood (te) hoog is geworden. Met dit geringe bedrag kun je elkaar garanderen dat je er niet alleen voor staat. Samen maak je een vangnet voor een noodsituatie die we geen van allen willen meemaken.
De Stichting OMO-fonds staat er garant voor dat dit waargemaakt wordt. Een sociaal fonds met een geschiedenis die teruggaat tot 1930.
Door wie – voor wie?
Door jou en je collega’s wordt het fonds gevoed. Dat gebeurt heel eenvoudig doordat je elke maand een bedrag van € 0,23 voor het fonds laat inhouden op je salaris. Het fonds is bedoeld voor jou en je collega’s. Misschien kan jij je nu niet voorstellen dat je in grote financiële problemen komt, dat hadden de mensen die een beroep gedaan hebben op het fonds ook nooit gedacht. Maar het zijn problemen, die zo groot zijn dat ze uitzichtloos worden. Bij officiële instanties kun je niet altijd terecht voor hulp. Dan biedt het OMO-Fonds een mogelijke oplossing.
Financiële noodsituaties
Waar moet je aan denken? Vaak zijn het situaties die ontstaan zijn buiten de wil of de beslissing van de betrokkenen om. Bijvoorbeeld; Door het noodlot zijn er onoplosbare schulden ontstaan of ziekte van een partner waardoor inkomsten lager zijn, een economische crisis met problemen rond de woning, een scheiding, ziekte of een handicap bij kinderen.
De hulp van het OMO-fonds
Voor leden in nood die aankloppen wordt nauwgezet bekeken welke oplossing de beste is. Dat kan een renteloze lening zijn of in sommige situaties mogelijk zelfs een schenking. Ook ondersteuning door een deskundige behoort tot de mogelijkheden om zo, voor de langere termijn alles weer op de rails te krijgen.
Werkwijze van het OMO-fonds
Het bestuur van het fonds bespreekt de ontvangen aanvragen van deelnemers discreet en met respect voor de indiener. Het bestuur kan een beroep doen op adviseurs als daar behoefte aan is. Altijd wordt er gezocht naar een passende oplossing voor de medewerker. Jaarlijks publiceert het OMO-fonds een (geanonimiseerd) financieel overzicht.
Lid worden?
Bij je benoeming wordt deze mogelijkheid besproken. Over het hoofd gezien of vergeten je aan te melden? Ook daarna, dus nú, kun je lid worden. Vraag er naar bij personeelszaken of meld je aan via het OMOportaal (Selfservice).

Voor meer informatie kun je je wenden tot het bestuur via secretariaatomofonds@omo.nl.
Hartelijk dank hiervoor!
Namens het bestuur
Edward de Gier, voorzitter
Contact
Het bestuur van Stichting Ons Middelbaar Onderwijsfonds
P: Postbus 574, 5000 AN TILBURG
M: secretariaatomofonds@omo.nl (secretariële ondersteuning: Ellen de Laat)
T: 013-5955507 (secretaris: Carola Kelders Vlietstra)