Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

Nieuwsfilter

Verwijder resultaten

Type

Jaar

« Terug naar zoekresultaten

Benoeming ambassadeurs is de volgende fase voor de Burgerschapsestafette

29 juni 2020 | Overige berichten | 2 reactie(s) Vereniging | Koers 2023 | Onderwijs | Scholen

Zoals eerder in de OMO-nieuwsbrief te lezen was, geeft de Burgerschapsestafette invulling aan burgerschapsonderwijs met morele dilemma’s als startpunt. Door middel van inspiratiemateriaal en kennisdeling - zowel binnen als buiten de school - laat OMO hiermee zien hoe burgerschapsvorming door de hele school plaats kan vinden. De afgelopen periode is op vier pilotscholen een collectie inspiratiemateriaal voor burgerschapsontwikkeling ontwikkeld en in de praktijk getest. De resultaten zijn goed en de docenten op de pilotscholen zijn enthousiast. Daarom is het nu tijd voor de volgende stap: het uitrollen van de Burgerschapsestafette over de andere OMO-scholen.        

Samen
Dit kan de projectgroep niet alleen. Daarvoor zijn burgerschapsambassadeurs nodig. Iedere school/scholengroep wordt dan ook gevraagd om één of meerdere burgerschapsambassadeurs aan te stellen. Dat kan per school/ scholengroep zijn, maar ook per vestiging. De keuze hiervoor ligt bij de schoolleiding. Ook het aantal taakuren die hieraan gekoppeld worden, gebeurt in overleg met de schoolleiding en is afhankelijk van het aantal leerlingen en collega’s op school of scholengroep.
Wat doet een burgerschapsambassadeur?
De burgerschapsambassadeur is verantwoordelijk voor de implementatie en uitvoering van de Burgerschapsestafette op de school, bijvoorbeeld door het organiseren van bijeenkomsten met collega’s en het bijwonen van lessen waarin de estafette wordt uitgevoerd. Ook is de burgerschapsambassadeur aanspreekpunt voor de projectgroep. De ambassadeur neemt tevens zitting in een nieuw op te zetten kennisnetwerk voor burgerschapsonderwijs binnen OMO. Vanaf schooljaar 2021-2022 worden op het OMO-bureau jaarlijks twee kennisnetwerkbijeenkomsten burgerschapsonderwijs georganiseerd.

Training
De burgerschapsambassadeurs krijgen een scholing om hun rol goed uit te oefenen. In het schooljaar 2020-2021 worden hiervoor een kick off en twee, eventueel drie workshops georganiseerd (zie hieronder). De ambassadeurs kunnen daarnaast nog workshops en intervisiebijeenkomsten bijwonen die de projectleiders van de pilotscholen zelf organiseren. Naar alle waarschijnlijkheid worden dit bijeenkomsten op regioniveau. 

Kick off bijeenkomst en workshop
Op 24 september vanaf 15.00 uur organiseert de projectgroep een kick off voor alle aangestelde burgerschapsambassadeurs binnen OMO. Uiteraard is (een afvaardiging van) de schoolleiding ook van harte welkom. Tijdens de kick off krijgen de ambassadeurs meer informatie over de Burgerschapsestafette en de manieren waarop zij deze kunnen uitdragen in de school. 

Op 13 oktober en 26 november 2020 van 15.00 tot 18.00 uur staan de workshops op de agenda ter voorbereiding op de start van de Burgerschapsestafette. 
NB. Mocht het nodig zijn, dan volgt er nog een workshop op 12 januari 2021, ook van 15.00 tot 18.00 uur. In januari 2021 start de implementatie en uitvoering van de Burgerschapsestafette op alle scholen. 

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

2 reactie(s)

  • Dag Suzan, het aanstellen van burgerschapsambassadeurs verloopt via de schoolleiders. Je kan dus contact opnemen met jouw schoolleider voor meer informatie.

    02-07-2020 | 08:48 | Pieter Laban | Reageren | Reageren met quote

  • Hoe zou je hiervoor in aanmerking kunnen komen?

    30-06-2020 | 17:44 | Suzan | Reageren | Reageren met quote

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.