Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Zorg om een kind

4 november 2019 | Overige berichten | 0 reactie(s) Vereniging | Koers 2023 | Medewerkers

In de regio Hart van Brabant werken de gemeenten Dongen, Gilze-Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk samen. Deze gemeenten willen dat kinderen veilig opgroeien en roepen inwoners, beroepskrachten en vrijwilligers op om iets te doen met hun zorgen en ‘niet-pluis-gevoelens’. Om dit te ondersteunen is een speciale website gemaakt, www.zorgenomeenkind.nl. De informatie op deze website is niet alleen interessant voor scholen in deze regio. Iedereen kan te maken krijgen met kindermishandeling. Gemiddeld zit er in iedere schoolklas één kind dat het slachtoffer is van kindermishandeling.

Herken de signalen

Het is soms lastig om kindermishandeling te herkennen. Vaak is het signaal minder duidelijk dan een blauwe plek. Misschien krijgt een kind niet genoeg eten of drinken. Of worden ze thuis uitgescholden en gepest. Kindermishandeling is niet alleen fysiek geweld. Kleineren of verwaarlozen is dat ook, net als seksueel misbruik. Vaak buikpijn, hoofdpijn, gewichtstoename of –afname, vaak of lang ziek zijn, een onverzorgd uiterlijk of kapotte kleding kunnen signalen zijn. Ook hoe een kind met anderen omgaat, kan een signaal zijn.

Wat kun jij doen?

Jij als bijvoorbeeld docent, zorg-/ondersteuningscoördinator, conciërge, kan signalen opvangen waarbij je het gevoel krijgt dat er iets niet klopt. De eerste stap is het delen van je zorgen met anderen. Misschien weten zij wat er aan de hand is? Je kunt bij je collega’s navraag doen, maar ook bij de leerling zelf of bij de ouders. Als je het vermoeden hebt van kindermishandeling, kan een leerling veel steun ervaren als je een vertrouwensband opbouwt.

Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling

De vereniging heeft een Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling waarin bovengenoemde stappen duidelijk ik kaart worden gebracht. Deze meldcode helpt bij vermoedens van onder andere kindermishandeling.

 

Week tegen kindermishandeling

De week van 18 tot en met 24 november staat in het teken van het thema kindermishandeling. Een kind dat te maken heeft gehad met kindermishandeling, kan daar de rest van zijn leven last van blijven houden. Op de site www.zorgenomeenkind.nl staan alle activiteiten die in deze week in de regio Hart van Brabant georganiseerd worden. Voor informatie over activiteiten in andere regio’s kun je kijken op de landelijke site https://www.weektegenkindermishandeling.nl/event/

Vertrouwelijke Ontmoeting Macht(eloos) op 20 november

Tijdens de Vertrouwelijke Ontmoeting op woensdag 20 november wordt ook aandacht besteed aan dit onderwerp. Deze Vertrouwelijke Ontmoeting wordt georganiseerd voor vertrouwenspersonen en anti-pestcoördinatoren van OMO-scholen. Ben je vertrouwenspersoon voor leerlingen en/of voor personeel of anti-pestcoördinator? Dan ben je van harte welkom. Aanmelden hiervoor kan tot 8 november.

 

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.