Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

Nieuwsfilter

Verwijder resultaten

Thema

Type

Jaar

« Terug naar zoekresultaten

Overeenstemming cao OMO

20 april 2021 | Interne berichten | 0 reactie(s) Vereniging

Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs en de vakcentrales hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe cao OMO. Inmiddels hebben de achterbannen van beide partijen ingestemd met het onderhandelaarsakkoord. De cao teksten worden aangepast en zijn vermoedelijk medio mei definitief.

Hieronder worden de afspraken uit het onderhandelaarsakkoord toegelicht.

Wet Invoering Extra Geboorteverlof

De Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) wordt opgenomen in de cao OMO. Dit biedt partners de mogelijkheid om na de geboorte van het kind extra thuis te zijn en in deze periode meer tijd door te brengen met het gezin. Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs hecht hier waarde aan en wil medewerkers hierin ook financieel faciliteren. Daarom is ervoor gekozen om een bepaling op te nemen over de aanvullende loondoorbetaling door de werkgever tot 100%. Deze bepaling geldt per 1 januari 2021.

Vergoeding reiskosten woon-werkverkeer

De huidige tabel voor de vergoeding van de reiskosten woon-werkverkeer is niet in lijn met de wettelijk gestelde fiscale normen. Om te voldoen aan de normen die de Belastingdienst stelt, wordt de tabel aangepast. Als gevolg van deze aanpassing zijn er zowel medewerkers die er op voor- als achteruit gaan. Medewerkers die er op achteruitgaan worden eenmalig gecompenseerd. Per 1 augustus 2021 geldt onderstaande tabel voor de vergoeding van de reiskosten woon-werkverkeer:

Wet Arbeidsmarkt in Balans

Met de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is de ‘cumulatiegrond (i-grond)’ toegevoegd aan de ontslaggronden. Hierdoor kan een contract worden ontbonden door een optelsom van meerdere ontslagredenen. De cumulatiegrond wordt toegevoegd aan de ontslaggronden in artikel J6 van de cao OMO. Dit is een technische aanpassing om de cao OMO in lijn met de wetgeving te brengen.

Mobiliteitsplan

Indien sprake is van een mobiliteitsplan wordt dit besproken in het lokaal cao-overleg. Om onduidelijkheid bij besluitvorming te voorkomen, is afgesproken welke informatie met de vakcentrales wordt gedeeld. Voor besluitvorming over een eventuele 2e fase van een mobiliteitsplan ontvangen de vakcentrales een formatie overzicht op basis van de meerjarenbegroting, inclusief een overzicht met formatieverloop en natuurlijk verloop.

Inleenarbeid

Gezien het volume aan inleenarbeid binnen de vereniging OMO moet een aanbesteding daarvan plaatsvinden. De vakcentrales worden betrokken bij deze aanbesteding. Hiervoor zijn gezamenlijke uitgangspunten geformuleerd. Doel is om te komen tot uniforme contractvoorwaarden en de negatieve uitwerking van de 6-wekeneis uit de cao OMO te voorkomen. Deze 6-wekeneis houdt in dat inlenen alleen mogelijk is gedurende een periode van maximaal zes weken.

Toekomstige cao

De thema’s onderwijsontwikkeling & cao OMO en wendbaarheid worden uitgewerkt, waarbij nadrukkelijk medewerkers van de scholen worden betrokken. Doel is om te komen tot afspraken die kunnen worden opgenomen in een toekomstige cao OMO.

Looptijd

De cao OMO 2021 heeft een looptijd van 1 januari 2021 tot 1 januari 2022. Op de website van de vereniging is bij 'OMO als werkgever’ is de volledige tekst van het onderhandelaarsakkoord in te zien. 

Heb je vragen over dit bericht of de cao OMO? Neem contact op met Marijn de Brouwer (me.debrouwer@omo.nl). 

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.