Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Gastles Mantelzorg wordt gewaardeerd op d'Oultremontcollege

9 december 2019 | Bill Banning | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

Vier op de tien jonge mensen zijn mantelzorger. Met deze boodschap kwam Thuy-Van Nguyen (consulent Steunpunt Mantelzorg Heusden) klas vwo-2-C binnen bij het vak Wereldburgerschap. De leerlingen stonden daar wel even van te kijken, maar toen het begrip mantelzorg werd uitgelegd, snapte iedereen het. Ook Kaatje was meegekomen, een vriendelijke jongedame van 17 jaar die privé al het nodige voor haar kiezen had gekregen. Zij maakte het verhaal van Thuy-Van Nguyen concreet door over haar ervaringen als jonge mantelzorger te vertellen. Zo werd het een boeiende en waardevolle gastles. Hieronder een verslag van leerling Luke van Gogh.

Mijn verslag

Eerst kregen we de vraag:  ‘weten jullie wat mantelzorg is?’ Daar hadden sommige wel antwoord op. Een mantelzorger is iemand die voor een ander zorgt uit zijn omgeving. In de klas dachten wij dat het iemand was die voor een ouder iemand zorgt. Een mantelzorger kan ook heel jong zijn bijv. een broer als zijn zusje ziek is, een dochter of zoon die voor vader of moeder zorgt, of voor mensen zorgt met een handicap.

In de les kregen we een filmpje te zien van een jongen die zijn vrienden niet mee naar huis durfde te nemen, omdat zijn zusje ziek was. Deze jongen zei ook dat hij er alleen voor stond. Hij is dus een jonge mantelzorger. Daarna praatten we nog over een paar stellingen over mantelzorgers.

Ook vertelde Kaatje dat zij een paar jaar geleden haar moeder verloren had. Toen haar moeder ziek was (zij had kanker), wist de rest van haar klas het ook. Ze vertelde gewoon altijd alles. Toen haar moeder dood ging was ze heel erg verdrietig. Nadat haar moeder gestorven was, ging haar vader veel drinken. Zij is nu een jonge mantelzorger voor haar vader. Eerst wist ze niet wat een mantelzorger is, maar nu wel en weet ze ook dat ze er zelf een is.

Een jaar later had ze er nog steeds last van en vroeg ze in de les of ze naar de gang mocht (omdat ze aan haar moeder dacht). De klas zei dat ze zich niet zo moest aanstellen, want zij waren ook niet aan het huilen omdat hun opa vorig jaar was overleden. Vanaf dat moment heeft ze alles voor zichzelf gehouden (totdat ze hulp kreeg van steunpunt Mantelzorg in haar gemeente in Oost-Brabant). Dit was het verhaal van Kaatje.

Mijn mening over gastles

Ik vond het een interessante en leuke les. Ik ben veel dingen te weten gekomen bijvoorbeeld dat 1 op de 4 jongeren mantelzorger is. Ook vond ik het interessant, omdat ik eerst niet eens wist wat een (jonge) mantelzorger is. Ik vind het goed dat er aandacht wordt gegeven aan mantelzorgers. Ook vind ik het goed dat er verenigingen zijn voor jonge mantelzorgers, zodat ze af en toe iets leuks kunnen gaan doen.

Ook vond ik de filmpjes die ze lieten zien goed. Het gaf duidelijk aan wat er bij een jonge mantelzorger door zijn hoofd gaat. Het verhaal van Kaatje was ook interessant, van de buitenkant zou ik niet zeggen dat zij al zoveel heeft meegemaakt.

Ook vind ik het zielig dat haar moeder zo jong is overleden en dat haar vader daardoor zoveel drinkt. Ook vond ik het respectloos dat de kinderen uit haar klas geen respect kunnen tonen dan ben je echt niet goed opgevoed. Ik dacht hoe zou jij het vinden als je moeder was overleden. Al met al het was gewoon een hele interessante en leerzame les Wereldburgerschap.

Luke van Gogh vwo-2-C, d’Oultremontcollege Drunen

Zie voor meer informatie: https://www.bijeenheusden.nl/zorgen-voor-een-ander/mantelzorg/

Bill Banning (docent Wereldburgerschap en Levensbeschouwing)

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.