Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Op expeditie naar Uganda

22 november 2017 | Rob Kesselring | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Koers 2023 | Onderwijs | Scholen | Leerlingen

Het Sondervick College gaat dit jaar voor het vijfde (!) achtereenvolgende jaar naar Uganda. Op woensdag 31 januari 2018 vertrekt een groep van 16 leerlingen uit 4 havo en 4 en 5 vwo onder begeleiding van twee docenten voor een heel bijzondere, indrukwekkende expeditie naar dit prachtige land. 

Bij een viertal projecten gaan we aan de slag door zelf de handen uit de mouwen te steken. Leerlingen helpen mee om een waterput te bouwen of schoon te maken, maken ovens van klei en helpen mee op het land. Met z'n allen gaan we aan de slag om een bijdrage te leveren. Niet kijken, maar vooral doen! Zo maak je het verschil. De reis draait om vrijwilligerswerk, samenwerken met leeftijdgenoten en avontuurlijke activiteiten. 

We slapen in tentjes of hele eenvoudige hostels, vaak zonder stromend water, sanitaire voorzieningen en elektriciteit. Het is ‘back to basic’. Er is ook ruimte om in een safaripark te genieten van de mooie natuur en wilde dieren te spotten. Uganda is een prachtig land met een heel vriendelijke bevolking. Een unieke én indrukwekkende ervaring die de leerlingen hun hele leven mee zullen nemen! 
Het doel is leerlingen te laten zien hoe het is om op te groeien in een ontwikkelingsland als Uganda, zonder alle luxe die we in Nederland gewend zijn. De maatschappelijke betrokkenheid van leerlingen groeit en de reis is een prima gelegenheid om de horizon van leerlingen te verbreden. 
 
De unieke indrukken en ervaringen die we hebben opgedaan sla je op in je hoofd en vooral in je hart. Door zo’n reis ga je nadenken over je eigen leven, het leven van de ander en wat je voor een ander kan betekenen. Leerlingen geven aan dat ze zichzelf beter hebben leren kennen en dat ze bevoorrecht zijn dat zij wél naar school kunnen! Leerlingen waarderen hun eigen leven meer en vooral ook hoe fijn het is om thuis mensen te hebben die om je geven. 
Maar er is meer ...

Expeditie 2017-2018: de projecten

Children of North Uganda Foundation (ChoNU)

Uganda is een land dat na decennia van binnenlandse onrust nu stabiel is en volop in ontwikkeling. Er zijn ambitieuze plannen op het gebied van onderwijs. Veel instellingen waaronder ook Unicef bieden steun, maar daarbij richten zij zich vooral op het meer ontwikkelde, dichtbevolkte zuiden van Uganda. In het Noordwesten is hulp lang uitgebleven. 

ChoNU wil zich speciaal richten op onderwijs omdat dat zo belangrijk is voor de toekomst van de kinderen. Goed opgeleide kinderen hebben meer kans op een goede, onafhankelijke toekomst. 

Het is de eerste keer dat wij met de Sondervick Uganda Expeditie dit deel van Uganda bezoeken en we zijn dan ook heel benieuwd naar wat dit project doet.

Foundation Of Hope Organisation (FOHO)

FOHO is een ander project waar we aan het werk gaan. Hier wordt gewerkt aan het verbeteren van de levenssituatie van de lokale bevolking in Nyendo, een sloppenwijk net buiten Masaka. Begin 2011 is FOHO gestart met een eerste project voor straatkinderen. Het doel is een band opbouwen en hen te motiveren de straat te verlaten en een toekomst op te bouwen. In het schooljaar 2014-2015 heeft het Sondervick College via de kerstactie een heel groot bedrag bij elkaar gebracht waardoor FOHO een hostel heeft kunnen bouwen waar straatkinderen ook ’s nachts veilig kunnen verblijven. Met dit hostel heeft FOHO echt de mogelijkheid de straatkinderen te helpen en op het goede pad te houden, want anders is het gevaar groot op verlies van grip op de jongeren en het afglijden naar criminaliteit. De projectleider Mukasa is heel gedreven en het is geweldig om bij dit project aan de slag te gaan: klusjes in het hostel, spelen met de kinderen en natuurlijk voetballen met de jongeren!

Bivamuntuyo

Kim Vogel is een Nederlandse vrouw die al geruime tijd in Uganda woont. Zij heeft in een lokaal kliniekje een afdeling opgezet waar ondervoede kinderen worden opgevangen en behandeld. Een geweldig project om een groot probleem onder Ugandese kinderen aan te pakken. Daarnaast heeft Kim een groot stuk grond omgezet in een plantage waar een groot aantal gewassen worden verbouwd. De plantage wordt onderhouden door ouders van kinderen die ooit op de ondervoedingsafdeling hebben gelegen. Zo zijn zij verzekerd van een klein inkomen en kan het voedsel voor de kliniek zelf verbouwd worden. Uiteindelijk zal het project Bivamuntuyo selfsupporting moeten worden. Leerlingen werken op het land en gaan achter op de boda boda op huisbezoeken bij de families om te kijken hoe het met de kinderen gaat. 

Lwengo

Deze organisatie zet zich in om een einde te maken aan de heersende armoede in dit gebied. Met programma’s voor kinderen en volwassenen wordt op verschillende terreinen gewerkt om mensen de middelen te geven om op eigen benen te staan. Dit begint met een kleuterschool en een basisschool waar honderden kinderen dagelijks les krijgen. Daarnaast richt Lwengo zich op de basisbehoeften zoals schoon drinkwater, voedselzekerheid, een inkomen en trainingsprogramma’s over HIV/aids. De leerlingen zetten zich in voor de dorpen in Lwengo en verblijven in de school zonder de beschikking te hebben over stromend water en elektriciteit.

Door jaarlijks terug te keren naar Uganda met een groep van het Sondervick kunnen we met eigen ogen de vorderingen blijven volgen. 

Een kleine greep uit de acties

In de komende maanden zullen verschillende benefietactiviteiten georganiseerd worden. Deze acties organiseren de leerlingen van de komende expeditie zelf. Zo houden we een Benefietdiner en een 24-uurs lessenmarathon. Daarnaast zullen leerlingen ook individueel of in groepjes verschillende activiteiten uitvoeren met het doel geld te verdienen voor hun unieke reis.

Meer weten over de activiteiten voor Uganda op het Sondervick College?

Stuur een mailtje naar: rkesselring@sondervick.nl of kijk op onze website svcuganda.blogspot.nl!

Kijk ook eens op YouTube naar een impressie van onze eerste expeditie

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.