Mobiel planetarium op Theresialyceum
10 december 2017 | Saskia Boertien-Raterink | 0 reactie(s)
Artikelen uit de scholen | Scholen
Leerlingen Berfin Tas en Dennis Brink (6vwo) organiseren dit in het kader van hun profielwerkstuk. Met de inzet van het mobiel planetarium maken ze de lastige examenstof voor natuurkunde over hemelmechanica en astrofysica voor medeleerlingen begrijpelijker.
Sterrenkunde wordt door veel leerlingen als een moeilijk onderwerp ervaren. Door het aanbieden van deze stof op een andere manier kunnen leerlingen hier een duidelijker beeld bij krijgen. Berfin en Dennis hebben nagedacht over verschillende manieren om dit te doen en uiteindelijk kwamen ze samen met hun begeleider meneer Engelgeer op het idee van het planetarium. Berfin: "We koppelen de presentatie in het planetarium aan de theorie en opdrachten die we in de les behandeld hebben. We beginnen op onze eigen aarde en reizen vervolgens naar de uitersten van ons universum. Zo hopen we onze medeleerlingen te helpen bij het begrijpen van dit fascinerende onderwerp!"
Het planetarium bestaat uit een opblaasbare koepel met een hoogte van 3,5 meter en een doorsnede van 6 meter. Er wordt gebruik gemaakt van digitale planetarium-software, waarmee de sterrenhemel ‘full dome’ in hd-kwaliteit op de koepel wordt geprojecteerd. Er kan worden ingezoomd op bijzondere objecten in het heelal, zoals planeten uit het zonnestelsel en exotische bronnen als supernova’s en zwarte gaten. Doordat de projectie over de gehele koepel plaatsvindt, krijgen leerlingen het idee zelf door het heelal te reizen.
Alle leerlingen uit 6vwo die het vak natuurkunde volgen krijgen op 20 december een uur les in het planetarium. Deze lessen worden verzorgd door masterstudenten natuur- en sterrenkunde. Ook geïnteresseerde 5vwo-leerlingen en leerlingen die het Traject op Maat voor hoogbegaafden volgen krijgen hiervoor de mogelijkheid.
