Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Gevoelens overgedragen aan nieuwe generaties?

11 november 2019 | Bill Banning en Thim van Amelsfoort | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

Gevoelens worden óók overgedragen aan nieuwe generaties

Soms heb je als leerling en docent bijzondere momenten. Dan raak je aan de praat en maak je wat mee. Hieronder doet een leerling spontaan verslag van zo’n moment. Vervolgens geef ik mijn mening op de achtergrond van deze ervaring.

Een verrassend idee, best wel een shock!

Gisterenmiddag heb ik tijdens mijn les levensbeschouwing een onverwacht, maar heel interessant gesprek gehad met meneer Banning. Hij maakte een opmerking over de lesstof, waar ik op in besloot te gaan. Het gesprek ging over het overdragen van ervaringen via erfelijkheid (term is me ontschoten).

Banning vertelde me dat niet alleen lichamelijke eigenschappen erfelijk overdraagbaar zijn via erfelijkheid, maar dat ook (heftige) ervaringen en emoties overdraagbaar zijn. Van het overdragen van lichamelijke eigenschappen was ik me bewust, maar wat Banning nu vertelde was totáal nieuw voor mij. Hier heb ik ook lang over na zitten denken, aangezien dit toch best wel een shock was voor mij. Meneer Banning en ik hebben hier een paar voorbeelden van besproken en toen is hij even weg geweest om de naam van dit fenomeen te bespreken met onze leraar biologie, waardoor ik de tijd had om hier even over na te denken.

Zelf besefte ik dat dit eigenlijk best heftig is. En dat als je het niet doorhebt, je indirect je nakomelingen een nadeel mee kan geven. In het algemeen was ik heel blij dat ik dit gesprek met meneer Banning heb gehad, want ik heb echt iets nieuws geleerd. Ook verandert het wel je kijk op de evolutie, want het is toch wel wat.

Thim van A. (atheneum-Technasium 3B).

Epigenetica en erfzonde: aanvulling op materialistisch wereldbeeld

Bovenstaande ervaring staat niet op zichzelf. Al vaak heb ik in gesprekken met leerlingen gemerkt dat zij een eenzijdig beeld van de erfelijkheidsleer (genetica) hebben. Alsof mensen alleen hun DNA overdragen, dat vervolgens alleen verantwoordelijk is voor materiële eigenschappen zoals de kleur van je ogen. Dat óók gevoelens worden overgedragen, valt buiten het blikveld. Dat wordt in de filosofie een materialistische visie genoemd. Binnen het christendom bestaat de uitdrukking ‘erfzonde’ die een kind al met de geboorte mee zou krijgen. Die geloofsvisie is in onbruik geraakt en vaak ook belachelijk gemaakt. Modern biologisch onderzoek, bijv. bij ratten, toont aan dat óók heftige gevoelens worden doorgegeven, zelfs over meerdere generaties heen. Zo beschrijft prof. dr. Pierre Capel in zijn boek HET EMOTIONELE DNA boeiend hoe negatieve gevoelens een sterke werking hebben op ontstaan en verloop van allerlei ziekten. Niet alleen in dit leven, maar ook bij de volgende generaties (dat is wat men vroeger erfzonde noemde, nu noemt men dit epigenetica). Gelukkig laat hij zien dat diepe positieve emoties veel goed kunnen maken, bijv. door diepe ontspanning tijdens yoga en meditatie. Deze visie geeft ons extra verantwoordelijkheid in het omgaan met onze emotionele huishouding met het oog op de toekomstige generaties.  

Dr. Bill Banning – docent levensbeschouwing d’Oultremontcollege Drunen (OMO)

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.