Unieke OMO-studiedag ‘diversiteit en leiderschap’
26 september 2016 | OMO nieuwsbrief | 0 reactie(s)
Vereniging
Op 13 oktober komen zo’n 100 leden van de netwerken DNO en OMO2 samen in Eindhoven. De beide kennisnetwerken hebben de handen ineen geslagen rondom een actueel thema binnen de vereniging: diversiteit en (inclusief) leiderschap. Gedurende de dag zijn er lezingen, discussieplatforms en workshops. Samen met de aanwezigen wordt verder handen en voeten gegeven aan het diversiteitsbeleid van de vereniging.
Programma
De lezingen tijdens de studiedag worden onder andere verzorgd door Esther Mollema, oprichter en directeur van Direction, en Yvonne Kops, lid raad van bestuur van vereniging Ons Middelbaar Onderwijs. Er zijn diverse workshops in de middag, waaronder de workshop ‘Mindbugs’. Deze laat de deelnemers begrijpen dat iedereen anders handelt dan men denkt, vooral als het op beoordelen van mensen aankomt (mindbugs). Ook is er een workshop van Esther Mollema over inclusief leiderschap, waarin deelnemers leren hoe belangrijk het is om werkelijk iedereen in het team te betrekken en hoe je nu echt de dialoog kunt opzoeken. Karin Raes, auteur van het boek ‘Op karakter naar de top’, houdt leidinggevenden een spiegel voor. Gekeken wordt naar hoe persoonlijkheid een rol speelt bij de ontwikkeling van meer leiderschap en diversiteit op school. Het programma duurt van 9.00 – 17.00 uur en wordt afgesloten met een borrel. Tijdens de dag is er ook de mogelijkheid tot een rondleiding op het Strijp-S terrein.
Diversiteit bij vereniging OMO
In 2013 is het huidige diversiteitsbeleid van de vereniging vastgesteld. Inmiddels is het beleid succesvol gebleken in het behalen van de doelstelling m.b.t. vrouwen in de top (minimaal 30% vrouwen op top- en subtopposities). In 2015 was 36,4% in de top vrouw, en in de subtop 30,0%. In 2015 is vereniging OMO door de commissie Monitoring van charter Talent naar de Top uitgeroepen tot aansprekend voorbeeld.
Het diversiteitsbeleid gaat niet alleen over meer vrouwen op top of subtop posities. Het gaat ook over meer diversiteit in etnische achtergrond, geaardheid, arbeidsbeperking, fulltimers-parttimers en zo verder. Om verder te kunnen groeien naar een diversere, inclusieve organisatie (een organisatie waarin iedereen betrokken wordt en de kans krijg om mee te doen) wordt het bestaande beleid dit najaar herijkt.
Klik hier voor meer informatie over diversiteit bij vereniging Ons Middelbaar Onderwijs.