Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Ambitieus internationaal competent

11 oktober 2016 | Wendy de Jong | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

Een succesvol wereldburger

Als leraar leiden we jonge mensen op voor de toekomst. We leren ze vaardigheden en geven ze instrumenten mee, maar we leren ze ook zichzelf en hun eigen cultuur kennen, identiteitsvorming heet dat. Als jij weet wie je bent, heb je ook een goede basis om te leren omgaan met de ander is de gedachte daarachter. Die “ander” zullen ze als gevolg van de mondialisering steeds vaker tegenkomen buiten de eigen cultuur en landsgrenzen. Dit verlangt dat ze ook internationaal competent worden. Willen ze een succesvol “wereldburger” zijn, dan dienen ze ook in staat te zijn de wereld te bekijken door de ogen van de ander.

Internationaal onderwijs

Twee jaar geleden werd er op het Dr.-Knippenbergcollege te Helmond een Franse dag georganiseerd. De Nederlandse ambassadeur in Parijs, dhr. E. Kronenburg kwam colleges geven evenals prominente personen uit het bedrijfsleven met Franse contacten. Allen waren zij aanwezig om te vertellen over hun dagelijkse praktijk in hun rol als Nederlander met contacten over de landsgrenzen. Het belangrijkste doel op die dag was de leerlingen te inspireren voor de Franse taal en cultuur en het onderwijs uit de sfeer van het klaslokaal te halen en te plaatsen in de levensechte gebruikerspraktijk. 

Internationale ervaring

De vrucht van deze Franse dag was dat enkele maanden later op initiatief van de Nederlandse ambassadeur zeven leerlingen naar Frankrijk mochten komen voor een stage als vertegenwoordigers van Nederland tijdens de Volvo Ocean Race in Lorient, in het Franse Bretagne. Deze leerlingen mochten gedurende tien dagen Nederland uitdragen vanuit het Holland Paviljoen van de ambassade met tolkende en andere ondersteunende taken ten behoeve van het Nederlandse bedrijfsleven. Hun verblijf in een vreemd land was voor hen een kennismaking met een andere cultuur in een serieuze werksituatie waardoor zij zich meer bewust werden van de eigen cultuur en ook die van de ander beter leerden kennen en meer gingen respecteren. Dit situationeel leren was voor hen een eerste stap naar wereldburgerschap. De inbreng van de leerlingen is in de eindrapportage van het bedrijfsleven positief geëvalueerd.

Dit jaar zijn opnieuw leerlingen uitgenodigd door de ambassade om Nederland in samenwerking met Bureau Bretagne “werkzaam” te vertegenwoordigen tijdens een belangrijk internationaal zeilevenement. Dit keer in Brest, tijdens de Fêtes Maritimes Internationales van 13 tot 19 juli. Op basis van een motivatiebrief hebben leerlingen kunnen solliciteren. De door de docenten Frans gekozen leerlingen hebben zich vervolgens gepresenteerd aan de bedrijven waarop een briefing volgde met het bedrijf van hun voorkeur.

Internationaal project: ‘Ceci n’est pas une soupe!’

Daarnaast gaf de Nederlandse ambassade dit jaar tijdens het Fêtes Maritimes Internationales aan twee mondiale vraagstukken speciaal aandacht: duurzaam transport en de plastic soep in de oceanen. De ambassade heeft de leerlingen van het Dr.-Knippenbergcollege uitgedaagd hun communicatieve vaardigheden, creativiteit en talent op het gebied van organisatie te ontwikkelen door hen een project over de plastic soep in het Frans te laten uitwerken en presenteren.  Samen met het ontwerpbureau, Deamer Media Design, hebben de leerlingen het probleem van steeds meer plastic afval in de oceanen getransformeerd tot een verhaal. Vervolgens heeft artdirector Rolf Thijssen de verschillende vraagstukken gevisualiseerd en vormgegeven.

Het informatieve project met de titel: “Ceci n’est pas une soupe!”, neemt jong en oud op een innovatieve manier mee door gebruik van meerdere mobiele visuals, een folder en een poster. Bezoekers van het maritieme evenement werden zo door de leerlingen geïnformeerd over deze vorm van verontreiniging van de oceanen.

De leerlingen hebben in teamverband aan het project gewerkt. Ze moesten open minded zijn om creatief te worden. Ze verbeterden onderling hun manier van communiceren en leerden werken met deadlines zodat het project op tijd klaar zou zijn.

Internationale samenwerking Dr.-Knippenbergcollege, Helmond en La Croix Rouge, Brest

De invulling van de buitenlandervaring met de bedrijven is intussen uitgebreid met een leerzame samenwerking met de leerlingen van La Croix Rouge te Brest. De Franse leerlingen hebben gedurende hun verblijf in Brest de leerlingen van het Dr.-Knippenbergcollege ondersteund door, een op een, met hen de Franse taal te verbeteren, te verrijken en te verdiepen. De ontwikkeling op het gebied van taalvaardigheid is in het kader van “Internationaal onderwijs” immers ook een leerdoel. 

Internationaal competent

Deze buitenlandervaring in de vorm van een stage die ik nu al tweemaal samen met mijn collega Miriam van der Donk heb begeleid, is een bijdrage aan “Internationaal onderwijs”. Het bestaat uit het leren over jezelf en de ander, waarbij enkele van de mondiale vraagstukken centraal staan en door de leerlingen worden vormgegeven. Het vertegenwoordigen van bedrijven buiten de landsgrenzen kan de leerlingen bewuster maken van hun positie in een ruimere wereld. Tevens is het een ervaring die bijdraagt aan hun taalvaardigheid doordat de vreemde taal nu echt in de praktijk gebracht moet worden. Kortom, onderwijs dat bijdraagt aan de vorming van jonge mensen tot een internationaal competent burger.

Wendy de Jong
Coördinator Internationalisering
Dr.-Knippenbergcollege
Helmond

Meer informatie

Fetes-Maritimes-de-Brest
Team Brest is weer thuis

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.