Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Van Maerlant en het cadeau van de goden

10 april 2018 | Monique Emmen | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

Van Maerlant en het cadeau van de goden

Leerlingen acteren in internationaal tragedieproject

Stel je voor: de goden hebben je een cadeautje gegeven. Zodra je je einde voelt naderen, kun je met een eenvoudige truc de dood omzeilen: je mag iemand anders vragen om jouw plaats in te nemen. Precies die truc vormt het hart van Alkestis. Deze klassieke tragedie van Euripides werd voor het eerst opgevoerd in 438 voor Christus. Leerlingen van het Van Maerlantlyceum en vijf andere scholen uit Limburg en België zetten het verhaal over huwelijkse trouw, verregaande lafheid en ware liefde opnieuw op de planken.

De voorstelling vaart onder de vlag van Aischylos. Dit internationale tragedieproject tekent al jaren voor prachtige voorstellingen. Uitgangspunt van de voorstellingen is steeds de Europese gedachte. Leerlingen uit Nederland en België werken maandenlang samen aan de dialogen, de samenspraak in het koor, de choreografie, de muziek. Daarbij worden ze niet alleen uitgedaagd om te dealen met elkaars culturele en talige verschillen, maar ontdekken ze ook hoe ze deze op een creatieve manier tot iets nieuws kunnen smeden. Dat dit nieuws gebaseerd is op een klassieke Griekse tragedie is meer dan alleen een fraai symbool.

Alkestis, de tragedie die dit jaar wordt opgevoerd, vertelt het verhaal van koning Admetus. Die heeft een jaar lang de god Apollo liefdevol onderdak geboden. Apollo is de koning dankbaar en schenkt hem bij zijn afscheid het eeuwige leven. Dat wil zeggen: zodra de koning vermoedt dat hij niet meer lang te leven heeft, mag hij iemand anders vragen om in zijn plaats te sterven. Klinkt misschien aanlokkelijk, maar voor Admetus levert het een dramatische hersenbreker op. Niemand wil in zijn plaats dood, alleen zijn vrouw Alkestis.

Euripides maakte met Alkestis een stuk dat het midden houdt tussen een tragedie en een klucht. De toeschouwer wordt onthaald op een flinke slemppartij, maar ervaart vooral hoe lafheid en een gebrek aan verantwoordelijkheid tot hartverscheurende ellende kunnen leiden.

Gertrude Fila, docent van het Van Maerlantlyceum: “Ik vind dat misschien wel de mooiste opbrengst van dit project: de spelers en leden van het koor en orkest verdiepen zich samen in de menselijke drijfveren. Waar zijn we bang voor, wat gaan we liever uit de weg, wat hopen we?” Onder leiding van Sjeng Verheijden, de regisseur, vragen de leerlingen zich samen af of ze zich net als Alkestis zouden opofferen voor hun grote liefde. Fila: “Dat ze daarbij hun talen oefenen en een klassiek stuk van binnen en van buiten leren kennen is natuurlijk mooi meegenomen.” 

De voorstelling begint maandagavond 16 april om 19.30 uur op het Van Maerlantlyceum. Kaarten zijn aan de deur verkrijgbaar en kosten 3.50 euro. Onze sterren: Joy Hoffland, Rik Bouwels, Sofia Plataki, Yasmijn Li, Sophie Aulbers, Carolien van Grootel, Mink Morel, Jolien Peeters, Linne Besling, Laura Verburg, Ilse Verhoef, Anouk van Noorden, Anne Willems

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 308 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.