Niets doen is geen optie!
27 november 2018 | Rijk Vlaanderen | 0 reactie(s)
Artikelen uit de scholen | Vereniging | Koers 2023 | Scholen | Medewerkers | Leerlingen
Door Rijk Vlaanderen, rector Mill Hill College, Goirle
In de regio Hart van Brabant wonen circa 450.000 mensen. Meer dan 3.000 kinderen in deze regio hebben te maken met kindermishandeling en huiselijk geweld. Slechts de helft van deze kinderen krijgt hulp. Dat moet anders. Het thema van de week tegen kindermishandeling was dan ook: niets doen is geen optie!
Niet óver maar mét kinderen praten
Van 19 tot en met 23 november 2018 werd de landelijke week tegen kindermishandeling georganiseerd. Om de aanpak van kindermishandeling te verbeteren is er in de afgelopen week in de Regio Hart van Brabant niet alleen óver kinderen gepraat, maar vooral ook mét kinderen. Er stonden verschillende activiteiten op het programma waarbij kinderen en professionals met elkaar in gesprek zijn gegaan. Tijdens het afsluitende symposium op vrijdag 23 november werd het manifest 'We doen het samen' overhandigd aan de wethouders van de verschillende gemeenten en de aanwezige Taskforce-leden.
Nieuwe meldcode
Er is ook aandacht geschonken aan de aangescherpte Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. De nieuwe meldcode gaat in op 1 januari 2019 en regelt in vijf stappen hoe samengewerkt moet worden als je vermoedt dat een kind onveilig is. De nieuwe meldcode is minder vrijblijvend en beschrijft wanneer een melding noodzakelijk is en hoe goede hulp eruit ziet.
Lid Taskforce Kindermishandeling
In Noord-Brabant is vorig jaar de Regionale Taskforce Kindermishandeling Hart van Brabant opgericht. Met daarin vertegenwoordigers van overheid, zorg, politie, sport, woningbouwvereniging en onderwijs. Met ingang van dit schooljaar vertegenwoordig ik het voortgezet onderwijs in deze Taskforce. Een mooie en eervolle taak.
Mijn collega Pieter Jansen, Taskforcelid voor het primair onderwijs, en ik hebben voor het onderwijs een bijeenkomst georganiseerd voor Intern Begeleiders in het po en zorgcoördinatoren in het vo. Doel was ervaringen te delen, kennis te nemen van de aangescherpte meldcode en na te denken over concrete stappen die gezet kunnen worden om het probleem van kindermishandeling aan te pakken. Ook ben ik in de gelegenheid gesteld om op de jaarlijkse bijeenkomst van vertrouwenspersonen van vereniging OMO het thema aan de orde te stellen.
Handelen volgens onze kernwaarden
Het agenderen van dit thema in het onderwijs is voor mij een logisch uitvloeisel van mijn werk als schoolleider. Belangrijke maatschappelijke thema’s moeten besproken worden binnen de schoolgemeenschap. Samen kijken we op welke wijze we met onze partners de problematiek het beste kunnen aanvatten. Werkzaam binnen OMO kan het ook niet anders dan op dit thema actief zijn. Uit Koers 2023:
De school is herkenbaar als een veilige, gestructureerde leef- en leergemeenschap die midden in de wereld staat. We geven hieraan invulling vanuit de kernwaarden goed onderwijs, goed mens, goed leven en goed handelen.
Dat betekent dat wij, alle betrokkenen bij de vereniging, scherp zijn op signalen van kindermishandeling en handelen als dat nodig is! Niets doen is geen optie!
Zie ook
Koers 2023
Identiteit en integriteit
Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Terugblik week tegen kindermishandeling 2018