Rubriek collega met passie "Deel je verhalen; het maakt veel goeds los."
14 maart 2019 | Overige berichten | 1 reactie(s)
Onderwijs | Medewerkers
In deze rubriek komen collega’s aan het woord over hun passie voor het vak. Met antwoord op vragen als: waarom doe je dit? Waar ben je het meest trots op? Wat vind je lastig, en waar leer je van? Deze keer Perry Vermeulen (36). Hij is de communicatieadviseur van OMO Scholengroep Helmond en lid van het Kennisnetwerk Communicatie van OMO. “Op veel scholen is communicatie nog steeds een bijzaak. Dat is gek in het huidige communicatie tijdperk.”
Naam: Perry Vermeulen (36)
Organisatie: OMO Scholengroep Helmond
Functie: communicatieadviseur van Scholengroep Helmond en lid van het kennisnetwerk communicatie

Je bent een communicatieman in hart en nieren
“Ik heb in veel verschillende communicatie-keukens mogen kijken. Van het hoofdkantoor van Kwantum tot de gemeente Deurne. Wat mij vooral gevormd heeft zijn de 8 jaar die ik werkte bij een marketingcommunicatiebureau. Ik ben goed thuis op het gebied van online communicatie. Daarnaast heb ik ook enkele boeken geschreven.”
En nu zit je bijna 2 jaar in de onderwijswereld
“Via het reclamebureau werkte ik al voor diverse onderwijsprojecten. Van basisonderwijs tot middelbaar onderwijs en Fontys en TU. En nu dus bij OMO Scholengroep Helmond. Ik vind het werkelijk fantastisch. Ik ben dan ook met m’n neus in de boter gevallen. Het ondernemende karakter van deze scholengroep is zo bijzonder. Ik denk dat we daarmee landelijk voorop lopen. Voor nagenoeg alle vakken werken we samen met bedrijven, overheden en andere kennisinstellingen in Helmond en omgeving. Constant is het vizier naar buiten gericht. De leukste dingen worden hier bedacht.”
Wat betekent dat concreet?
“Neem ons Amerika-project. Binnen onze scholengemeenschap zijn er best veel talenten die een fascinatie hebben voor technologie. Tegen die kinderen hebben we gezegd: jullie gaan samen met studenten van Fontys een robot bouwen. Zoek zelf maar uit hoe je het doet, vind er de bedrijven bij, organiseer een trip naar Amerika. Wij begeleiden en faciliteren het. Het resultaat is dat we nu voor de tweede keer naar Amerika gaan. In San Francisco strijden de studenten met hun robot tegen andere teams uit hele wereld. Een hele gave manier van leren natuurlijk.”
Heb je ook een voorbeeld dichter bij huis?
“Ik zeg wel eens gekscherend, het is hier anders dan in Wassenaar. We hebben in Helmond relatief veel leerlingen met een kwetsbare achtergrond. Dat doet wat met het zelfbeeld. Om leerlingen te empoweren en te laten zien dat ze er mogen zijn, organiseren we bijzondere projecten. Een goed voorbeeld is ‘Samen leren met Helmond Sport’. Dat is opgezet door ondernemende collega’s. Die hebben gezegd: we gaan de mentorles van vmbo-leerlingen niet meer op school geven, maar in een inspirerende ruimte bij Helmond Sport. Samen met onze gemeentelijke welzijnsorganisatie behandelen we daar allerlei maatschappelijke onderwerpen. Zo komt er bijvoorbeeld een vluchteling praten om wederzijds begrip te kweken. Ook thema’s als ‘pesten’ of ‘eenzaamheid’ komen aan bod. Vooral niet standaard, zoals in de klas, maar juist in een frisse setting.”
Wat is jouw rol daarbij?
“Ik zorg ervoor dat al die mooie dingen die we doen zichtbaar worden. In de media, via eigen kanalen, noem maar op. Dat zouden veel meer scholen moeten doen. Zichtbaarheid, daar draait alles om. Hoe kunnen de mensen weten hoe goed je bezig bent als je het niet laat zien en vertelt? Bijna dagelijks verspreiden we leuke weetjes via social media. Als de geschiedenisleraar heeft bedacht dat hij met de leerlingen een Romeinse stad na gaat bouwen, laten we dat zien. Of als de vmbo-wiskundedocent met stoepkrijt assenstelsels maakt op het schoolplein, plaatsen we daarvan een foto met een leuke tekst. OMO Scholengroep Helmond is een grote schat aan mooie gebeurtenissen. Er zijn zoveel prachtige verhalen te vertellen.”
En dat heeft ook effect?
“Natuurlijk heeft dat effect. De mensen in Helmond krijgen nu beelden bij onze school. Ik hoor wethouders roepen: ‘Wauw, ik wist niet dat jullie dat allemaal doen’. We verankeren ons in de samenleving en worden zo meer en meer een logische keuze na groep 8. Deel je verhalen; het maakt veel goeds los. En mocht er in de toekomst een keer een negatief incident zijn, dan bepaalt dat niet meteen het hele beeld dat men van ons heeft. Helmonders weten nu: onze school is veel meer dan die ruzie op het schoolplein. Ik stel het maar even zwart-wit.”
Je zit ook in het kennisnetwerk communicatie van OMO
“Communicatiecollega’s van OMO komen 2 keer per jaar bij elkaar. We bespreken dan allerlei uitdagingen die we in ons werk tegenkomen. Bijvoorbeeld de nieuwe privacywetgeving. Een uitdaging binnen iedere onderwijsorganisatie. Hoe ga je daar als school mee om? Het is fijn om dat binnen het netwerk met elkaar te delen en te bespreken.”
Hoe is het gesteld met de communicatie bij de meeste scholen?
“Op veel scholen is communicatie nog steeds bijzaak. Binnen het netwerk communicatie is bijna niemand full time met communicatie bezig. Het vak wordt nog steeds ondergewaardeerd. Iedereen snapt dat de financiële afdeling belangrijk is en P&O, maar ik vind communicatie zeker zo belangrijk. En toch zie je dat bij veel organisaties nog ontbreken. Dat is gek in het huidige communicatie-tijdperk.”
Heb je nog een advies voor de scholen?
“We zijn bij ons in Helmond op zoek naar een nieuwe rector. Wat ik persoonlijk het belangrijkste vind aan zo’n nieuwe rector is: het vizier naar buiten. Dat zou ik tegen iedereen willen zeggen binnen het onderwijs. Ga die wereld in. Richt je op de buitenwereld. Ga relaties aan. Werk samen. Als je gymleraar bent, doe dan iets met de sportclubs in de buurt. Ben je wiskundeleraar? Zoek bedrijven waar je iets mee kunt. Maak de lesstof concreet en zorg dat die beleefd wordt. Neem de leerlingen mee naar Albert Heijn en laat de manager vertellen dat ze niet zonder rekenen kunnen. Zo zien de leerlingen: daar doen we het voor!”
En al die leuke dingen moet je dan via de website en de social media laten zien?
“Zo is het. Dan gaat de bal rollen. Het lokt uit tot nieuwe samenwerking. En de lokale gemeenschap ziet hoe leuk het er aan toe gaat op school. Het leidt tot een win-win situatie.”