Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Rubriek collega met passie: "Samen is het sleutelwoord"

1 oktober 2019 | Overige berichten | 0 reactie(s) Medewerkers

In deze rubriek komen collega’s aan het woord over hun passie voor het vak. Met antwoord op vragen als: waarom doe je dit? Waar ben je het meest trots op? Wat vind je lastig, en waar leer je van? Deze keer Paul Verzellenberg (49). Hij is afdelingshoofd bij Were Di Drie (‘Natuurlijk Leren’) en ook is hij voorzitter van het netwerk voor middenmanagement OMO2. “Ik geloof heilig dat er een omslag komt in het onderwijs.”

Naam     : Paul Verzellenberg

School    : Scholengemeenschap Were Di in Valkenswaard

Functie   : afdelingshoofd bij Were Di Drie en voorzitter van  OMO²

  

Je had al snel door dat je het in het onderwijs over een andere boeg wilde gooien.

“Al in mijn eerste jaren als docent geschiedenis vond ik het traditionele klassikale lesgeven snel saai worden. Ik wist: dit kan ook anders. Ook omdat ik op een Jenaplan basisschool heb gezeten. Daarna heb ik een traditionele middelbare school gevolgd. Die aanpak vond ik gewoon niet prettig. Toen ik hier bij Were Di een paar studiedagen had gevolgd over de paradigmashift van docentgestuurd- naar leerlinggestuurd onderwijs, was voor mij duidelijk: deze kant wil ik op. Met een paar enthousiaste collega’s zijn we daar toen mee aan de slag gegaan.”

Dat was het begin van Were Di Drie?

“Het was een unieke kans. Van nul af aan mochten we een nieuw soort onderwijs opbouwen. Het was vooral het begin van een andere manier van denken. Zonder concessies te doen hebben we echt consequent keuzes durven maken. En dat hebben we steeds verder uitgebouwd. We wilden geen half werk. Ook al is er druk van allerlei kanten. Want dat zie je veel in onderwijsland. Een beetje leerlinggestuurd onderwijs, maar als puntje bij paaltje komt, kiezen ze toch maar weer snel voor de oude stijl. Je ziet wel veel scholen die proberen te veranderen, maar het blijkt extreem moeilijk om met z’n allen die nieuwe kant op te gaan. Daar hebben wij, binnen ons team, geen last van. Eensgezindheid en teamgeest zijn heel belangrijk. Wij hebben een groep enthousiaste geestverwanten die dezelfde kant op willen.”

Bij ‘natuurlijk leren’ werken leerlingen veel samen, ze doen opdrachten, binnen en buiten de school. Ze gaan zelfstandig op onderzoek uit. Een benadering die goed aansluit op de vraag vanuit de markt.

“We leven in een maatschappij die de afgelopen 15 jaar dramatisch is veranderd. Onderwijs loopt daar achteraan. Ik persoonlijk ben ervan overtuigd dat gepersonaliseerd, leerlinggericht onderwijs 'mainstream' wordt. Eenvoudigweg omdat het beter aansluit bij de maatschappij van tegenwoordig. Er heeft buiten een omslag plaatsgevonden die in het onderwijs nog niet is doorgevoerd.”

Is natuurlijk leren voor elk kind geschikt?

“Tien jaar geleden zou ik zeggen: ja! Maar dat idealisme ben ik kwijt. Het past bij heel veel leerlingen, maar je hebt zeker een groep leerlingen die meer baat hebben bij een gestructureerde omgeving. Omgaan met vrijheid moeten leerlingen leren. Maar er is zeker een groep die beter af is met docentgestuurd onderwijs met misschien een paar toevoegingen vanuit gepersonaliseerd leren.”

Je geeft nog maar een paar uur les. Je bent meer een soort ‘manager’ geworden.

Je bent ook voorzitter van OMO, wat is je drijfveer daarvoor?

“Ik denk de liefde die ik voel voor het onderwijs. Ik was al een tijdje afdelingsleider toen ik een bijeenkomst bijwoonde van OMO2 , het netwerk gericht op het middenmanagement van scholen binnen de vereniging. De informele sfeer beviel me en ook ervaarde ik hoe prettig het is om collega’s te ontmoeten die net zoals ik in diezelfde middenlaag zitten. Op dat middenniveau heb je allerlei functies: jaarlaagcoördinatoren, afdelingshoofden, jaarleiders, managers onderwijs, teamleiders; allemaal hebben ze de behoefte om te spiegelen. Natuurlijk hebben ze collega’s op school, maar soms is het ook prettig om het juist buiten school te doen. Bijvoorbeeld omdat je dan vrijer kunt praten. Ervaringen delen, elkaars mening horen, jouw visie toetsen aan die van anderen, ideeën op doen. OMO2 draait om ontmoeten en geïnspireerd worden. Daar organiseren we een paar keer per jaar bijeenkomsten voor.”

Een eigen plek voor het middenmanagement

“OMO² is van en voor de middenmanagers zelf. We doen waar we zelf behoefte aan hebben. Allemaal mensen die op hun eigen manier op zoek zijn naar informatie en ook inspiratie op willen doen. Hoe verschillend ieders werkwijze ook is, je hebt altijd wel vragen die je met collega’s wilt bespreken. Het klinkt misschien wat zwaar maar middenmanagers hebben te dealen met eenzaamheid van leiderschap. OMO2 biedt hen een prettige, veilige omgeving waar je vrijuit kunt praten.”

Je bent in al je vezels een onderwijsman; waar komt dat vandaan?

“Wat mij aanspreekt in onderwijs is dat je met mensen werkt. Dat maakt het voor mij per definitie boeiend. Daar zit voor mij één terugkerende component in, die leidend is in alles wat ik in mijn dagelijks werk doe als onderwijsman: mensen samen laten leren, samen werken en andere inzichten meegeven. Door die wisselwerking krijg ikzelf genoeg terug waar ik weer van kan leren.” 

--------------------------------------------------------------------------------

Donderdag 31 oktober is de eerstvolgende volgende OMO2-bijeenkomst. Op het programma staan ronde tafelgesprekken waar ook rectoren aan meedoen. Er is een spreker over ‘de toekomst van het onderwijs’ en tot slot een informeel samenzijn over trends in de samenleving en hoe je daar als school mee om kunt gaan.

Voor meer informatie kijk hier. Meld je aan via deze link.

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.