Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Prachtig en Krachtig Taalbeleid | Samenwerking scholen en bibliotheken

3 november 2021 | Persberichten | 0 reactie(s) Vereniging | Onderwijs | Scholen

Samenwerking OMO-scholen en Brabantse bibliotheken

Om het taalvaardigheidsniveau van leerlingen te bevorderen is structurele aandacht voor taal nodig. Scholen doen dat door middel van taalbeleid. Vereniging OMO wil samen met het Leesoffensief Brabant het leesonderwijs bevorderen. Binnen Nederland is het voor het eerst dat vo-scholen en bibliotheken op deze schaal de samenwerking aangaan.

Onderzoek naar taalbeleid 

De afgelopen jaren zijn diverse alarmerende rapporten verschenen over leesplezier en leesmotivatie onder jongeren. De Adviescommissie Taalbeleid onderzocht het afgelopen half jaar de stand van zaken op het gebied van taalbeleid binnen alle OMO-scholen en vergeleek deze resultaten met de meest recente inzichten uit de literatuur. 

En wat blijkt? 

Er is werk aan de winkel. De commissie adviseert de vereniging om breed taalbeleid actief op alle scholen te implementeren. Dat zou inhouden dat taalbeleid een vast onderdeel vormt van elk schoolplan en er aandacht is voor taal binnen élke vakles, dus ook bij wiskunde of economie. Daarnaast is het van groot belang dat leerlingen veel meer gaan lezen. Om al deze doelen te realiseren is het noodzakelijk dat er intensief wordt samengewerkt, binnen én buiten de vereniging. 

Yvonne Kops, lid Raad van Bestuur vereniging Ons Middelbaar Onderwijs: “Prachtig dat onze eigen docenten zo’n vakkundig rapport hebben geschreven. We gaan met hun adviezen direct aan de slag. Van de samenwerking met de bibliotheken en Leesoffensief Brabant verwachten we veel. Samen weten we meer en kunnen we concrete activiteiten organiseren die de taalontwikkeling van onze leerlingen helpen.” 

Samen 

Op dinsdag 2 november jl. vond de bijeenkomst ‘Prachtig en Krachtig taalbeleid’ van vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) plaats in de LocHal in Tilburg. De bijeenkomst ‘Prachtig en Krachtig taalbeleid’ vormt een mooi begin van kennisdeling binnen en buiten de vereniging. Commissieleden, vakdocenten, Stichting lezen, het leesoffensief Brabant en Frank Lammers; allemaal leverden ze een bijdrage.  

Stuurgroep Leesoffensief Brabant: "Voor de Brabantse bibliotheken is de samenwerking met OMO een geweldige kans om de kennis en ervaring die wij hebben op het gebied van lezen en leesplezier over te brengen op meer dan 68.000 vo-scholieren! We zijn trots op deze unieke samenwerking en op het zijn van een voorloper in Nederland." 

Rapport adviescommissie taalbeleid

Foto: Pieter Laban, beleidsmedewerker Onderwijs & Kwaliteitsontwikkeling overhandigt het adviesrapport van de Adviescommissie Taalbeleid aan Yvonne Kops, lid Raad van Bestuur van vereniging Ons Middelbaar Onderwijs tijdens de bijeenkomst Prachtig en Krachtig Taalbeleid.

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.