Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Academische opleidingsscholen

40% van het curriculum van de lerarenopleiding wordt ontwikkeld en uitgevoerd op school; daarnaast doen docenten onderzoek naar de lespraktijk.

Academische opleidingsscholen

Samen met lerarenopleidingen heeft de vereniging vijf Academische Opleidingsscholen (AOS). Het gaat om vijf netwerken van scholen en lerarenopleidingen: AOS-Tilburg, AOS-Den Bosch, AOS-West-Brabant, AOS-Noordoost-Brabant en AOS-Zuidoost-Brabant.

In een academische opleidingsschool wordt 40% van het curriculum van de lerarenopleiding ontwikkeld en uitgevoerd op school. Ook doen studenten en docenten van de deelnemende scholen onderzoek naar de lespraktijk van hun eigen onderwijs. Jaarlijks zijn er zo'n 1.400 collega's betrokken als werkplekbegeleider, schoolopleider of docentonderzoeker. Zie ook 'Feiten over de AOS op een rijtje'.

Studenten kunnen op alle OMO-scholen terecht voor leren op de werkplek. Op iedere school werken gecertificeerde schoolopleiders en werkplekbegeleiders. 

Een academische opleidingsschool doet meer: scholen begeleiden beginnende docenten en dragen bij aan de doorlopende professionalisering van meer ervaren collega’s. Een academische opleidingsschool richt zich dus op professionalisering van (aankomende) docenten.

De academische opleidingsscholen maken hun onderwijsonderzoek breed toegankelijk via presentatiedagen én op het online platform Script! Ook docenten en onderzoekers buiten de AOS publiceren op Script!

Meer informatie 

Downloads

  katern1 - Schoolgebonden onderzoek en opleiden vitaliseert het leraarschap.pdf (401 KB)
  katern2 - Schoolgebonden onderzoek. Valkuil of kans.pdf (235 KB)
  katern3 - Begeleiden wordt opleiden.pdf (542 KB)
  katern4 - Opleidingsdocent, een sleutelfiguur.pdf (1031 KB)
  katern5 - Werk in uitvoering.pdf (1073 KB)

Contact OMO

T: 013-5955500
E: omo@omo.nl

Postadres
Postbus 574
5000 AN Tilburg

Bezoekadres
Spoorlaan 171
5038 CB Tilburg