31 maart 2023 Terug naar overzicht

‘De Uil’ winnaar OMO-praktijkwerkstukprijs 2023

Tijdens een feestelijke bijeenkomst reikte Angelique Penners, directeur van het OMO-bureau en afgevaardigde van de voorzitter van de Raad van Bestuur, op 30 maart de OMO-praktijkwerkstukprijs 2023 uit.

Winnaar 1e prijs leerlingen Sprongcollege

De leerlingen van het Sprongcollege uit Deurne gingen er, met hun werkstuk ‘De Uil’ met de hoofdprijs vandoor. Daarnaast werden er nog vijf prijzen uitgereikt. Een prachtige prijsuitreiking waarbij alle leerlingen in het zonnetje werden gezet.

Dit jaar mochten de leerlingen Willem en Casper van het Sprongcollege uit Deurne de eerste prijs in ontvangst nemen voor hun inzending ‘De Uil’. Het resultaat van een eerste ‘ontmoeting’ met metaaltechniek die uitgroeide tot prachtige werkstukken gemaakt van oude hoefijzers. Deze duurzame kunstwerken hebben de leerlingen tijdens de kerstmarkt ook op school verkocht en de vraag hiernaar is er nog steeds. 

Twee tweede prijzen voor leerlingen OMO Scholengroep Tongerlo en Munnikenheide College

Voor het smakelijke kookboek ‘Kunnen dementerende mensen ook nog genieten van de Marokkaanse keuken?’ ontvingen de leerlingen Assia en Naba, van OMO Scholengroep Tongerlo een tweede prijs. Zij kregen het voor elkaar een toegankelijk kookboek te maken voor de doelgroep met alle recepten eenvoudig uitgelegd. Dat is de kracht van dit werkstuk, aldus de jury.

 

De vak-kanjers Lars en Nout, van het Munnikenheide College maakten van afvalmateriaal een schitterende ‘Houtkachel’. Dit werkstuk laat de waarde zien van wat deze ‘gouden handjes’ later voor het bedrijfsleven kunnen betekenen. Een duurzame, praktische oplossing van wat we met afvalmateriaal kunnen doen. Ook voor hen een tweede prijs.

 

 

 

 

Leerlingen OMO Scholengroep Bergen op Zoom en OMO Scholengroep Tongerlo ontvangen de derde prijs

Voor de goed bedachte QR-kubus, ‘Het ene oor in, het andere oor dicht voordat de informatie ontsnapt’ ontvingen de leerlingen Cem, Mert en Azad, van OMO Scholengroep Bergen op Zoom een derde prijs. Zij kregen het voor elkaar voor dit project verschillende profielen te combineren en kregen veel complimenten voor de goede onderlinge samenwerking.

De leerlingen Evie, Daphne en Sofie, van OMO Scholengroep Tongerlo bedachten een slimme anonieme vragen-box over ‘Seksuele voorlichting’. Deze is bedoeld voor basisscholen en wordt ingezet om taboes bespreekbaar te maken en álle leerlingen de kans te geven vragen te stellen. Een prijs voor deze leerlingen voor hun lef en inzet bij dit drempelverlagende werkstuk.

 

Jaarlijks terugkerend evenement

De OMO-praktijkwerkstukprijs is een jaarlijks terugkerend evenement waarvoor vijf inzendingen worden genomineerd, en dit jaar dus één extra prijs in de buitencategorie. Beoordelingscriteria zijn onder andere mate van samenwerken, mate van zelfstandigheid, mate van reflecteren, motivatie, toepasbaarheid en originaliteit. Het winnende werkstuk wordt beloond met een geldbedrag van € 1.000,00. Daarnaast worden er twee tweede prijzen (€ 500,00) en twee derde prijzen (€ 200,00) toegekend.