07 juli 2023 Terug naar overzicht

Uitreiking OMO-profielwerkstukprijs vmbo g/t, havo en vwo 2023

Deze week namen leerlingen van het vmbo-gt, havo en vwo, in het bijzijn van familieleden, docenten en rectoren, de felbegeerde prijzen in ontvangst.

De leerlingen van het vmbo hebben dit jaar wat langer moeten wachten op de prijsuitreiking. Zij moesten hun werkstukken al in maart ingeleverd hebben. De havo en vwo leerlingen kregen tot mei om dit te doen. Kortom, het werd tijd voor een feestje, en een feestje was het!

Bekijk hier het filmpje met de inzendingen!

Categorie Profielwerkstukprijzen vmbo-gt en mavo

Van de 3300 vmbo g/t en mavo leerlingen die dit jaar op een OMO-school examen hebben gedaan namen onderstaande leerlingen een prijs in deze categorie in ontvangst.

1e prijs:

Street Art, Meike Lips (Munnikenheide College)

2e prijzen:

Zijn er nog auto's over 100 jaar, Jouke Baeten, Lukas Raupp (Munnikenheide College)

Wat voor invloed heeft de mentale gezondheid op topsporters, Anne Vogels, Elize Blokland (Scholengemeenschap Were Di)

Categorie Profielwerkstukprijzen havo

Van de 3300 havo leerlingen die dit jaar op een OMO-school examen hebben gedaan werden onderstaande leerlingen beloond voor de werkstukken:

1e prijs:

Een chaotisch leven? Roos van Roovert, Sherana Haurissa (Mill Hill College)

2e prijzen:

Hoe kunnen wij de gemeente Asten verrijken met poëzie?, Eline Vorstenbosch, Jetske Vogels (Varendonck College, Asten)

In hoeverre kan het menselijk lichaam het effect van cocaïne nabootsen?, Lena Maltha, Anne Ketelaars (Theresialyceum)

Categorie Profielwerkstukprijzen vwo

Van de 2300 vwo leerlingen die dit jaar op een OMO-school examen hebben gedaan werden onderstaande leerlingen beloond voor de werkstukken. De kwaliteit van de ingezonden werkstukken lag dit jaar heel dicht bij elkaar. Dit heeft tot gevolg gehad dat de jury dit jaar niet drie, maar vier werkstukken beloont met een prijs.

1e prijs:

Conflict in Mali, “Is dit de lange weg naar duurzame vrede?” Thomas van Loon (Norbertus Gertrudis Lyceum - OMO SG Tongerlo)

De uitreiking van de eerste prijs, in de categorie vwo aan Thomas van Loon was in alle geheim eerder opgenomen op het OMO-bureau. Dit omdat Thomas op de dag van de uitreiking niet aanwezig kon zijn vanwege zijn deelname aan de Internationale Biologie Olympiade in de verenigde Arabische emiraten. De opname werd tijdens de prijsuitreiking getoond.

Bekijk hier hoe Thomas zijn 1e prijs in ontvangst neemt: Prijswinnaar OMO-profielwerkstuk vwo (kijktijd 06:03 min).

2e prijzen:

Slijmzwammen en Vervoersystemen, Jules Spijkers, Tijn van Riel (Mill Hill College)

Fractals: Een onderzoek naar figuren vol kleur en complexiteit, Pim Zeeuwen, Matthijs Smulders (Theresialyceum)

Veganistisch ei, Meike Kampen (Dr. Knippenbergcollege - OMO sg Helmond)

Voorzitter van de Raad van Bestuur, Jos Kusters sprak de leerlingen toe namens de jury van de OMO-prijzen. De leerlingen ontvingen, naast lovende beoordelingen een mooie geldprijs.

Rol begeleidend docenten en juryleden

De rol van de begeleidende docenten is erg belangrijk bij het schrijven van een praktijk- en profielwerkstuk. Zij zijn degenen die leerlingen scherp houden en motiveren, gedurende het hele proces. De kwaliteit van het werkstuk is mede te danken aan hun inzet. Zij beslissen of een werkstuk ingestuurd wordt om mee te dingen naar een OMO-prijs.

Wie er uiteindelijk de winnaars zijn wordt bepaald door een jury bestaande uit docenten en rectoren van de diverse OMO-scholen. Een hele klus waarbij de verschillen erg klein zijn.

Eerdere winnaars dit jaar 

OMO-praktijkwerkstukprijzen en OMO-trots op prijs 2023

Eerder dit jaar ontvingen ook de leerlingen van het Praktijkonderwijs en vmbo-bk hun welverdiende prijzen. Bekijk hier de prijswinnaars van de OMO-praktijkwerkstukprijs.

Ook de leerlingen van de afdelingen ISK/EOA krijgen de kans om mee te dingen naar een OMO-prijs. Het idee van de 'OMO-trots op prijs' is ontstaan op aangeven van een docent op een van de scholen. Deze prijs geeft leerlingen de kans om in de vorm van een project, eigen verhaal of anders te laten zien waarop zij trots op zijn. Bekijk hier de prijswinnaars van de OMO-trots op prijs.